Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Svensson: Vem ska ta över efter Reinfeldt?

Anders Borg och Catharina Elmsäter-Svärd anses mest lämpliga att ta över efter Fredrik Reinfeldt enligt en omröstning bland förtroendevalda moderater.Foto: Cornelia Nordström
INSTAGRAM<br>Förra vänsterledaren Lars Ohly hade kul under sitt besök i Östersund.
INSTAGRAM<br>Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt har nu över 11 500 följare på Instagram.
FACEBOOK<br>Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan mötte elever från Blekinge i veckan.
TWITTER<br>Utrikesminister Carl Bildt besökte i veckan Japan - och självklart twittrade han då på japanska. Den nätbaserade översättningstjänsten Bing Translator tolkade Bildt-tecknen till svenska.
TWITTER<br>Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson väckte i torsdags uppmärksamhet på Twitter när han kommenterade SD-ledaren Jimmie Åkessons medverkan i SVT-programmet Debatt. Så här såg det ut.
TWITTER<br>Jimmie Åkesson svarade snabbt:
TWITTER<br>Den tidigare justitieministern Thomas Bodström gick då snabbt ut och försvarade sin tidigare statssekreterare:
1 / 8

Nej, Fredrik Reinfeldt, 48, har inga planer på att avgå. Säger han.

Och det är säkert sant. I dag.

Men: minns förra statsministern Göran Perssons avgångstal på valnatten efter förlustvalet 2006.

Så – vem tar över när Reinfeldt lämnar?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad ska bort, Löfven?

I budgetmotionen för 2014 (sidan 108) föreslår Socialdemokraterna reformer på 27 miljarder kronor. I samma motion (sidan 109) föreslås finansering på 31 miljarder kronor.

Nästan hälften av finansieringen utgörs av "nej till ett femte jobbskatteavdrag" och "nej till höjd skiktgräns i statlig inkomstskatt". Nu har S godtagit det femte jobbskatteavdraget och brytpunkten blev inte av.

Därmed försvann 15 miljarder kronor i finansiering.

Återstår 16 miljarder kronor. Men reformerna kostar ju 27 miljarder kronor.

Det fattas alltså 11 miljarder kronor. Frågan är nu - vad ska bort?

 

 Stefan LöfvenFoto: Foto: Jens L'Estrade

Jag frågade tusentals förtroendevalda moderater i hela landet i en enkät nyligen. Jag gav dem fjorton namn på moderattoppar och 696 M-politiker svarade på frågan: "Vem anser du är mest lämpad att ersätta Fredrik Reinfeldt som partiledare när han avgår?"

 

Finansminister Anders Borg, 46, blev överlägsen etta. Varannan M-politiker (352) vill se honom som nästa partiledare. Men hur sugen är han själv, egentligen?

Visst finns det de inom Moderaterna som hävdar att han absolut vill ha jobbet. Men fler hävdar att det är uteslutet. Varför skulle han vara mer motiverad att fortsätta i opposition än statsministern? De har ju lett regeringen tillsammans - i åtta år.

Anders Borg är dessutom ointresserad av den exponering som följer med uppdraget som partiledare, påstår många. Han är mån om att skydda familjen och talar ogärna om sitt privata liv. Visste du att han är gift och har tre barn? Eller att han är troende kristen?

 

Catharina Elmsäter-Svärd, 48, är tvåa på listan med 76 röster. Långt efter Anders Borg, visserligen, men ändå ett namn som det talas om i korridorerna.

Infrastrukturministern som är jämngammal med Fredrik Reinfeldt har rätt bakgrund för jobbet, menar många. Hon är diplomerad marknadsekonom med inriktning på försäljning, har varit chef för Stadshotellet i Södertälje - men ännu viktigare, hon har varit majoritetsledare i opposition i röda Södertälje.

I början av 1980-talet blev hon den första kvinnliga ordföranden för Moderata ungdomsförbundet i kommunen. Hon har dessutom varit finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Vill hon ha jobbet? Ja.

 

Anna Kinberg Batra, 43, får i min undersökning 73 röster. Hon har i dag samma uppdrag som Fredrik Reinfeldt hade då han valdes till ny partiledare för Moderaterna i oktober 2003: gruppledare i riksdagen.

Anna Kinberg Batra är civilekonom med examen från Handelshögskolan, hon har jobbat som PR-konsult och informationschef vid Stockholms Handelskammare.

Under det svenska EU-ordförandeskapet 2009 var hon ordförande i EU-nämnden och skaffade sig många tunga kontakter i Bryssel. Hon beskrivs som mycket ambitiös och få i partiet ifrågasätter i dag hennes kompetens.

Så lät det inte 1998 då hon som 28-åring gjorde bort sig när hon uttalade att "stockholmare är smartare än lantisar".

Som kandidat till partiledarposten lär hennes fiender upprepa det där, både en och två gånger.

Vill hon ha jobbet då? Ja.

 

Carl Bildt, 64, samlar ihop 71 röster.

Det var bättre förr, tänker nog en del. Men utrikesministern blir inte partiledare igen.

För hans del väntar nog snarare EU vid en valförlust. Eller världen.