Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Snacket i Bryssel: Sverige isoleras

VALUTASKÄL. Gunnar Hökmark (M) kan stängas ute ur EU-parlamentet.Foto: Kristofer Sandberg

Snacket går i korridorerna i Bryssel. Starka krafter vill skapa ett parlament i parlamentet - ett organ för de parlamentariker som representerar länder som infört euron.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låna gratis tv-studio

Innanför entrén till Europaparlamentet finns en stor tv-studio från vilken en rad tv-program direktsänds. Samma sak i kommissionsbyggnaden. Visste du att alla EU-medborgare har rätt att låna tv-studion, med personal, teknik och allt, för att göra egna tv-program - gratis!

Viktigt lyfta kvinnor

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) berättade för mig i Bryssel om sitt Europamanifest som lanseras med en kickoff i Stockholm den 25 maj. - Jag engagerar mig för att lyfta fram kvinnor.

Sudoku ny valtaktik

Centerpartiets EU-parlamentariker Kent Johansson har tryckt upp en egen kampanjtidning inför valet i maj. I den bjuder han bland annat på egna recept, korsord och sudoku.

Marit Paulsens lunchvädjan

Under en lunch i parlamentet i Bryssel berättade min bordsdam Marit Paulsen, 74, Folkpartiets toppnamn i EU-valet, att mat varit huvudtemat i hennes liv - och arbete. Hon vädjade samtidigt till alla landets journalister, apropå högerextrema krafter som växer i delar av Europa: - Snälla, försvara demokratin, öppenheten och samarbetet. Titta på alla nyanser av brunt.

Twitter

EU-kommissionär Cecilia Malmström twittrar om sina hektiska dagar i Bryssel.Piratpartiets Europaparlamentariker Amelia Andersdotter har en bra dag.Pernilla Baralt vid EU-kommissionen i Sverige reser mycket i valrörelsen.S-parlamentarikern Marita Ulvskog på Sverigebesök.

Facebook

EU-minister Birgitta Ohlsson hittar en rubrik hon gillar.Det är synd om chefen för EU-kommissionens kontor i Sverige, Pierre Schellekens.

Instagram

EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) hyllar kvinnorna hon arbetat med i tio år.EU-kandidaten Fredrick Federley (C) besöker lammen hemma hos en ekobonde.

Och detta skrämmer de svenska parlamentariker som just nu kandiderar för en ny mandatperiod i Bryssel. De är övertygade om att Sverige kommer isoleras.

- Detta vore att gå 20 år tillbaka i tiden, säger Gunnar Hökmark (M) när jag möter honom och ett gäng andra svenska parlamentariker i Bryssel.

Redan nästa mandatperiod kan euroländernas ledamöter hålla egna sammanträden och möten - utan svenskar, danskar och britter vid bordet.

Det handlar förstås om att många vill se ett Europas Förenta Stater - och då måste valutan vara densamma i alla delstater.

EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding slog nyligen fast att eurozonen kommer att bli en federal stat och den tidigare belgiske premiärministern Guy Verhofstadt har konstaterat att det inte finns något alternativ till ett federalt EU.

Tysklands utrikesminister Wolfgang Schäuble sa i februari i år att han var öppen för att skapa ett separat europeiskt parlament för länder som använder euron och att detta parlament för de 18 euroländerna kunde tillåta att knyta övriga länder nära till sig.

Förbundskansler Angela Merkel går ännu längre när hon säger:

- Vi delar valutan men har ingen verklig ekonomisk och politisk union. Detta måste förändras. Krisen ger oss möjlighet att åstadkomma detta... Och efter det ekonomiska, den gemensamma valutan, kanske vi vågar ta ytterligare steg, till exempel mot en europeisk armé.

Det är med hennes partikamrater i Bryssel som Gunnar Hökmark ska samarbeta även nästa mandatperiod. Om han inte stängs ute - av valutaskäl.

Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson, 75, som lämnar parlamentet nu i vår, konstaterar att de svenska partierna är livrädda för överstatlighet.

- Men överstatlighet kommer att behövas än mer. Europa måste balansera mot USA, Kina och Indien. Nationalstaternas tid är på sätt och vis förbi.