Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Skattebetalarna ger Persson pensionslyft

För två veckor sen, den 20 januari, fyllde förra statsministern Göran Persson 65 år. Och skattebetalarna stod för den finaste presenten.Foto: Jennie Sundberg

För två veckor sen, den 20 januari, fyllde förra statsministern Göran Persson 65 år. Och skattebetalarna stod för den finaste presenten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Vi är laddade"

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) var i veckan på besök i Bryssel och åt lunch med partikamraten och Folkpartiets förstanamn inför EU-valet, Marit Paulsen. "Vi är laddade", skrev Ohlsson på Twitter efter lunchen.

Jonas får draghjälp

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ringde häromdagen och berättade att han just kommit hem från Finland efter ett möte med systerpartiet där. Nu gör de nordiska vänsterpartierna gemensam sak inför EU-valet.

– Vi ger varandra draghjälp, säger han.

Exakt hur de ska dra varandra är dock lite oklart.

I verkligheten

Barn- och äldreminister Maria Larsson twittrar efter ett besök hos "verklighetens folk". Samtidigt visar en ny opinionsmätning att Kristdemokraterna skulle falla ur riksdagen om det vore val i dag...

Ska knacka dörr

Jag mötte Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på partiets ombudsmannakonferens i veckan. Han var bekymrad över att så många socialdemokrater väljer att strunta i EU-valet.

Nu väntar en landsomfattande turné för S-ledaren. Uppdrag: knacka dörr.

Inte ensam

Utrikesminister Carl Bildt konstaterar på Twitter att han inte är ensam svensk ute i världen. Om nu någon trodde det.

Vill till EU

Med budskapet "Federley till EU!" kampanjar just nu riksdagsledamoten Fredrick Federley för fullt. En som står bakom hans kandidatur är den tidigare jordbruksministern Karl Erik Olsson, enligt mina källor.

Vill bilda pakt

Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund vädjar på Twitter.

På Instagram

Riksdagsledamoten Irene Oskarsson (KD) besökte sin partikamrat, den avgående EU-parlamentarikern Alf Svensson, i Bryssel i veckan. I maj lämnar 75-åringen det uppdraget och flyttar hem till Gränna.

Från och med nu får han 52 745 kronor i månaden i pension oavsett hur mycket han drar in som PR-konsult och egenföretagare.

I det egna bolaget Baven AB har Göran Persson enligt årsredovisningen drygt 13,5 miljoner kronor.

Persson lämnade politiken efter förlustvalet 2006.

Året därpå blev han rådgivare hos PR-byrån JKL i Stockholm. Han utsågs 2008 av dåvarande näringsministern Maud Olofsson till styrelseordförande för det statliga bolaget Sveaskog - ett uppdrag han får 400 000 kronor om året för.

Under samma tid har han fakturerat JKL närmare 200 000 kronor i månaden.

Fram till 65 års ålder hade Göran Persson rätt till en statsrådspension på 61 583 kronor i månaden. Denna skulle dock räknas av mot andra inkomster och eftersom han alltid deklarerat att han skulle tjäna mer än det beloppet har det aldrig betalats ut någon pension.

Under 2012 hade Göran Persson en taxerad förvärvsinkomst på knappt en miljon kronor. Nu behöver den förra statsministern inte räkna av sina övriga inkomster mot pensionen längre.

 

Göran Persson har inte velat diskutera sina inkomster sedan han lämnade politiken. I en intervju för tidningen Resumé för några år sedan konstaterade han:

– Du, jag kommenterar överhuvudtaget inte min egen ekonomi. Jag har levt ett helt liv där mina inkomster har varit helt officiella. Nu är de inte det för första gången. Det är skönt att slippa det.

Förutom uppdragen för JKL och Sveaskog är Göran Persson sedan ett och ett halvt år styrelseordförande och delägare i Cambio Healthcare Systems, ett riskkapitalägt it-bolag som verkar i sjukvårdssektorn. Enligt årsredovisningen för det egna bolaget har Persson investerat en halv miljon kronor i Cambio.

I en intervju för IT-bolaget Atea Sverige fick Göran Persson frågan om hur han själv använder teknik i dag. Svaret:

– Det är ett naturligt, integrerat inslag i min vardag. Jag har min pc, Ipad, Iphone och är frekvent uppkopplad. Jag är försiktig med det jag lägger ut om mig själv. Jag finns inte på Facebook eller Instagram utan håller emot. Och jag litar inte riktigt fullt ut på systemen, det ska jag vara ärlig och säga.

 

Han kommenterade också det faktum att många politiker i dag använder sig av Twitter som en kommunikationsform:

– Den har säkert framtiden för sig, även om jag inte förstår varför. Jag tycker att den blir för okvalificerad och befriad från nyanser för att vara meningsfull, politisk kommunikation. Det finns en risk i detta också. Ytterst få saker är så enkelt att man kan formulera det på 140 tecken, allra minst i en diskussion om svåra samhällsfrågor.