Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Niklas Svensson: Nu har Gustav Fridolin guldläge

MED PAPPA PÅ JOBBET. Språkröret Gustav Fridolin tog med sig dottern Charlie till julavslutningen i riksdagen. Nästa vecka börjar han jobba efter sex månaders pappaledighet. Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästa vecka börjar han jobba igen, språkröret Gustav Fridolin. Efter sex månaders pappa­ledighet återvänder han den 1 januari till svensk politik - och lämnar dottern Charlie i förskolan.

Comebacken innebär guldläge för Miljöpartiet.

Under det närmaste året ska partierna bädda för valrörelsen 2014. Och som man bäddar får man bekant ligga.

För Gustav Fridolins del innebär det förhandlingar åt både höger och vänster när språkrörskollegan Åsa Romson är hemma i ett halvår med sin lilla son.

Räkna med varma inviter från Social­demokraternas "bunkergäng"; Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Mikael ­Damberg, Carin Jämtin och mindre kända tjänstemannen Emma Lennartsson.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har inget att hämta, enligt mina källor inom Socialdemokraterna. Sahlins rödgröna samarbete är dött och begravet - för alltid.


Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund måste samtidigt på allvar kalkylera med risken att Centerpartiet och/eller Kristdemokraterna åker ur riksdagen vid nästa val. Om ett alliansparti försvinner är alliansen död. Hösten 2014 kan därför en ny regering bestå av Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Eller av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Två partier bjuds inte in till några kommande regeringsförhandlingar: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Jag ringde upp Gustav Fridolin i går kväll.

Pappaledigheten beskrev han som "ett obeskrivligt fantastiskt halvår". Han konstaterade att han bytt många blöjor, och att han på öppna förskolan mött andra föräldrar som fått honom att ställa sig frågan om vilken värld Charlie ska få växa upp i.


De tre stora utmaningarna det närmaste året är, säger han, klimatet, jobben och skolan.

Efter vårt samtal skickar han över bilden på sig själv och Charlie, och ett sms:

"Så här såg det förresten ur när Charlie besökte riksdagsgruppen för julavslutningen i veckan som gick. Om 2013 så hoppas jag verkligen det blir barnens år, att den politiska debatten får handla om hur varje barn får en ärlig chans i skolan och en trygg värd att växa upp i."

Räkna med att både Moderaterna och Socialdemokraterna lyssnar.

C-männen bråkar inför öppen ridå

FACEBOOK

Centerpartiets riksdags-ledamöter Fredrick Federley och Staffan Danielsson har råkat i luven på varandra – och det hela utspelar sig öppet på Facebook. Fredrick Federley, som i går kväll flög till Thailand med maken Johnny Kroneld, försvarar där förslaget om fri invandring. ”Din bild av Sverige är mörk, Fredrick, min är ljusare”, skriver Danielsson.


Gymmet blev för mycket

EU-minister Birgitta Ohlsson, 37, drabbades av begynnande ryggskott efter sitt tuffa gympass i fredags och ägnar nu helgen åt alla sina julklappsböcker.


Säpos matvarning

Vid 11-tiden i fredags sprang jag på Säpochefen Anders Thornberg med familj på en bensinmack i Ljungby i Småland. De var på väg mot Stockholm efter att ha firat jul hos Thornbergs mamma i Halmstad. Thornberg tipsade bland annat om att inte äta den usla maten på färjan mellan Danmark och Tyskland.


Hawaii klarar spärren

Moderaternas tidigare parti-sekreterare Sofia Arkelsten läste i går om nyårsdagspizza i sin lokaltidning – och konstaterade: ”Ohotad etta är egenkomponerad. Sensationen är att Hawaii når både femte plats och klarar 4-procentspärren!”