Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Niklas Svensson: Förklaringen till Bildts tystnad

Utrikesminister Carl Bildt är väl medveten om att Sverige spionerar på både vänner och fiender. Foto: Olle Sporrong

Utrikesminister Carl Bildt är inte det minsta upprörd över att USA avlyssnat politiska ledare runt om i världen.

- I grunden hoppas jag att hela världen lyssnar på vår utrikespolitik, säger Bildt när jag frågar honom om det är rimligt att USA avlyssnar politiska ledare i Europa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Sverige, hävdar han, pratar ingen "i ansvarig ställning om genuint hemliga saker på telefon".

Kan förklaringen möjligen vara att Sverige också avlyssnar vänner och fiender? Kan det rentav vara så att amerikanska spionorganet NSA fått hjälp av Sverige med sin avlyssning?

Detta kallas i så fall "signalunderrättelseverksamhet" och hanteras av Försvarets radioanstalt - Sveriges hemligaste myndighet.

På FRA:s öppna hemsida står följande:

"Signalunderrättelseverksamhet går ut på att inhämta informationsbärande signaler och data och att bearbeta, analysera och rapportera underrättelser från dessa. Inhämtningen kan ske till exempel i radiosignaler av olika slag eller i kablar."

Mobiltelefoner, e-post - ja, allt kan avlyssnas Men sker detta verkligen? Har riksdagen och regeringen verkligen sagt okej till sådant spionage?

Jag läser vidare på hemsidan:

"FRA:s signalunderrättelseverksamhet syftar bland annat till att ge information och förvarning om förhållanden i omvärlden som kan påverka Sverige i utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska hänseenden. Det kan röra sig om eventuella hot mot Sverige, men även om att ge stöd till regeringens utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik."

Och: "Kommunikationsspaningen riktas mot civila och militära signaler som till exempel telefoni, telegrafi och dataöverföringar av olika slag. Inhämtade signaler analyseras och bearbetas och ger underlag till rapporter som sänds till uppdragsgivarna."

Vi behöver inte ens läsa mellan raderna, eller hitta en svensk Edward Snowden.

Svart på vitt, där står det. Sverige spionerar också på både vänner och fiender. Sverige läser också andras e-post och avlyssnar mobiltelefoner.

Och denna verksamhet har godkänts av både regering och riksdag. Därför är Carl Bildt inte det minsta upprörd.