Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Niklas Svensson

Inte fel att sitta vid makthavarnas bord

Håkan Juholt under en middag på fjolårets konferens Folk och Försvar.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I morse åkte jag och stora delar av det politiska Sverige till Högfjällshotellet i Sälen för en tre dagar lång konferens, ordnad av organisationen Folk och Försvar.

I eftermiddag intervjuar jag bland andra överbefälhavaren Sverker Göranson och Säkerhets­polisens chef Anders Thornberg. I morgon ställer jag frågor till Natochefen Anders Fogh Rasmussen och försvarsminister Karin Enström.

På kvällarna äter jag - och nästan alla andra journalister som är på plats - middag och dricker vin vid samma bord som toppolitiker, generaldirektörer och representanter för försvarsindustrin.

Och som om detta inte vore nog. På tisdag, sista dagen i Sälen, firar jag min 40-årsdag - bland politiker och militärer, som jag samtidigt ska granska.

Det finns de som menar att vi journalister alltid ska "hålla politikerna på armlängds avstånd" och som bojkottar partiernas kongressfester och konferensmiddagar.

Efter 20 år i det här yrket är jag över­tygad om att de har fel.

Om en minister slår en generaldirektör på käften i baren i kväll, då är jag där och lovar stora rubriker. Om en överförfriskad överste viskar lite för högt om den hemliga försvarsaffären, då skriver jag.

Men viktigast är ändå de nya kontakter som skapas över en spontan öl i baren eller under en lättsam konferensmiddag. Där byggs förtroende som i bästa fall kan leda till att det är jag som får den avgörande informationen när det verkligen gäller.

För mig som journalist är kontaktnätet och förtroendet A och O.

Jag minns en sen natt, eller tidig morgon, i januari 2005. Vi stod i baren på Högfjällshotellet under just Folk och Försvars rikskonferens, dåvarande justititieministern Thomas Bodström och jag. Min telefon hade just ringt. Mångmiljonären och Siba-chefen Fabian Bengtsson var kidnappad.

Expressen blev där - i baren - först med kommentarer från justitieministern. Men då var det var faktiskt jag som informerade honom om vad som hänt, och inte tvärtom.

I samma bar har jag många gånger stått med tidigare försvarspolitikern Håkan Juholt - som jag senare granskade och avslöjade i rollen som partiledare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har jag också skämtat med i mer privata sammanhang - liksom hans företrädare Göran Persson. Både före och efter mina avslöjanden om Reinfeldts barnflicka som vistades illegalt i landet, och Perssons godis­snatteri.

Självklart ska vi journalister umgås med makten om vi får chansen.

Någon som vill bli bjuden på ett glas i baren i kväll - mot ett stort avslöjande?