Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

#Demokratihotet - följ Expressens granskning

2013 granskade Expressen hoten mot våra svenska politiker.Foto: Newspilot Autoprint
Fredrik Reinfeld var en av politikerna som intervjuades.Foto: Newspilot Autoprint
Stefan Löfven kommenterade också demokratihoten-Foto: Newspilot Autoprint

För sex år sedan kunde vi konstatera att demokratin inte bara var hotad. 

Den var redan satt ur spel. 

I dag, 2019, ser det ännu värre ut. 

Politikerna som inte vågar debattera har blivit fler – liksom de som funderar på att sluta. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Resultatet av den förra granskningen var chockerande läsning. 

Politiker vittnade om att någon tömt avföring, könshår och naglar i brevlådan. Barn mobbades i skolan för att pappa eller mamma var politiker. Hjulmuttrar hade skruvats bort från någons bil. En sprängladdning hade hittats utanför någons lägenhetsdörr. Dödshot efter dödshot. 

Politiker efter politiker, ofta oavlönade och frivilliga som kämpade för att göra Sverige till ett bättre land för oss alla, vittnade om hat och hot.

Den gången mötte vi politikern som kallades vänsterhora av mannen som sparkade ner henne på golvet i ett soprum, och som valde att lämna politiken när sonen vädjade.

En tidigare riksdagsledamot berättade om mannen som ringt upp mitt i natten och hotat att döda hennes barn och sprätta upp hennes mage.

Då sa 471 politiker att de undvek att debattera vissa frågor för att de var rädda. 202 politiker sa att de funderat på att lämna politiken på grund av hot, trakasserier och våld. 

Expressens artikelserie uppmärksammades av en rad andra medier – som SVT, Sveriges radio och TV4. Den kommenterades på ledarsidor och många hyllade modet hos de som berättade. 

Den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt talade om ”en fara för demokratin”, liksom S-ledaren Stefan Löfven. 

Men vad har egentligen hänt sedan dess?

Så sent som i maj, i valrörelsen inför EU-valet, kastades så kallade bangers – kraftiga smällare – mot SD-ledaren Jimmie Åkesson i samband med två olika offentliga framträdanden. På valdagen i höstas attackerades en höggravid partikamrat till honom i Nynäshamn. S-politikern Göran Malm fick sin bil sönderslagen i Svedala. 

Expressen har skickat ut samma enkät igen och över 4 000 politiker i hela landet har svaret den här gången. 

Resultatet är – om möjligt – ännu mer alarmerande den här gången. 

Under de senaste fem åren har 903 politiker utsatts för våld, hot eller trakasserier, 713 politiker säger att de undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro, 313 politiker har funderat på att lämna politiken helt – för att de är rädda. 

I morgon samlas många av landets politiker för en ny Almedalsvecka på Gotland. Samtidigt startar Expressens artikelserie Demokratihotet 2019. 

Det är chockerande läsning. Igen. 

Niklas Svensson

Politisk reporter, Expressen

 

START I MORGON!

DEMOKRATIHOTET

903 politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier sedan 2014. 

713 politiker uppger att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro. 

313 politiker har någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier.