Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

De styr framtiden

Övre raden: Bengtzboe, Nord, Wagenius, Skyttedal. Nedre raden: Wikström, Lindborg, Tovatt och Rasmusson.

Fyra män, fyra kvinnor. Här ser du alldeles säkert åtminstone en framtida partiledare eller minister. Säkert också en generaldirektör och kanske en landshövding. Och ett par PR-konsulter.

Ungdomsförbundens ledare är framtidens tunga makthavare och ledare. De är värda att lyssna på.

Så låt mig presentera dem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hoten mot politikerna är skrämmande

Varannan kvinnlig riksdagsledamot har utsatts för hot det senaste året i samband med politiskt arbete, enligt en undersökning i Svenska Dagbladet.

Vänsterpartisten Ulla Andersson har till exempel hotats med halshuggning i en film.

- När jag öppnade filmen var det en avrättning där de skar halsen av en man, så att blodet rann ut. Sedan höll en grupp män upp honom som en trofé. "Så här blir det om det fortsätter", stod det ungefär. Det var läskigt, jag blev verkligen rädd, berättar hon.

I mars i år berättade jag på denna sida om riksdagsledamoten Sara Karlsson som i ett brev hotades med gruppvåldtäkt.

Vi har alla anledning att vara rädda.

 

Företagsledare söker parti

Företagsledaren och debattören Johan Staël von Holstein kan vara på väg att starta ett nytt politiskt parti. Det avslöjande han häromdagen i Facebookgruppen "Almedalen 2013". Ett annat alternativ för Staël von Holstein är att på heltid gå in i något av de borgerliga partierna.

"Jag är inte precis nerringd av de existerande partierna. Däremot av hundratals som anser att det måste till något nytt och tycker att jag är rätt man", skriver han.

Han konstaterar samtidigt att Halmstad är "en pärla med otrolig potential", med innovationshögskola, golf och bad i internationell toppklass" - "men behandlat som en förort till Baku..."

Erik Bengtzboe, 26, Moderata ungdomsförbundet. Var ersättare i riksdagen under några månader 2010-2011. Pluggar industriell ekonomi på KTH i Stockholm.

Har bland annat föreslagit platt skatt och färre ledamöter i riksdagen. I en debattartikel förra året konstaterade han också att det är "dags för nya moderaterna att släppa borgarstämpeln".

Linda Nordlund, 26, Liberala ungdomsförbundet. Har praktiserat vid Sveriges FN-representation i New York, har en politices kandidatexamen vid Uppsala universitet.

Kräver en mer solidarisk flyktingpolitik och uppmanade i december förra året i en debattartikel: "Glöm inte de gömda flyktingarna i jul." Sommaren 2012 konstaterade hon:

"Att vända trenden av ständigt nya integritetskränkande lagar är liberalers viktigaste uppgift just nu."

Hanna Wagenius, 24, Centerpartiets ungdomsförbund. Juristutbildad. Presenterar sig själv som "kall, hård, ung och arg" på Twitter. Vill tillåta månggifte och legalisera cannabis.

I mars 2012 föreslog hon och dåvarande ordföranden för Liberala ungdomsförbundet att Centerpartiet och Folkpartiet skulle slås ihop till ett parti:

"I en tid där allt fler uppgifter läggs på staten och där medborgarnas fri- och rättigheter åter igen börjar inskränkas ser vi det som en absolut nödvändighet att frihetens idéer står representerade i våra folkvalda församlingar - partiflaggen de representeras under måste alltid komma i andra hand."

I går blev Hanna Wagenius omvald.

Sara Skyttedal, 26, Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Tidigare kommunpolitiker i Haninge. Var 2006 en av 15 slutdeltagare i tävlingen Fröken Sverige.

Skrev hösten 2011 en omdiskuterad debattartikel på temat "Ingen mår bättre av fler lyckliga skilsmässor" där hon konstaterade att "det som saknas i samhället i dag är inte fler som ropar 'bryt upp!' utan snarare fler som kämpar på och ett samhälle som gör allt för att bistå och hjälpa familjer i nöd och lust."

Gabriel Wikström, 28, Socialdemokratiska ungdomsförbundet. Studerar statsvetenskap. Kommunpolitiker i Västerås.

Utmanade partiledningen på kongressen nyligen om både 90-dagarsgarantin och en tredelad föräldraförsäkring.

"Svenska kvinnor har väntat alldeles för länge på att få en jämlik lönesättning", konstaterade han.

Stefan Lindborg, 28, Ung vänster. Har tidigare studerat nationalekonomi och arbetat som bagare.

När han valdes på kongressen 2011 sa han i sitt tacktal:

"Överklassens massiva trygghetssystem måste raseras. Vi ska låta dem möta begrepp som präglar vår vardag: försörjningsstöd, fas 3 och "stå till arbetsmarknadens förfogande". Vi ska utförsäkra överklassen."

I går blev han omvald.

Lorentz Tovatt, 23, Grön ungdom. Tidigare pressekreterare för Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

I sitt tacktal i februari i år talade han om klimatet och slog fast att "världens ledare kan inte fortsätta att trycka på snoozeknappen i vår tids ödesfråga."

Magda Rasmusson, 20, Grön Ungdom. Skribent på Supermiljöbloggen. I sitt tacktal konstaterade hon att Grön Ungdom ska vara "den tydligaste motpolen mot de rasistiska krafterna i samhället."