Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Niklas Svensson

Bakom kulisserna på "Bar & Politik"

Alliansens partiledare gästade Expressens direktsända politikmagasin "Bar & Politik" i torsdags. Niklas Svensson passade på att ta en selfie...Foto: Jens L'Estrade
...som blev såhär.Foto: Niklas Svensson

De vill gärna ha frågorna i förväg. Men det får de inte.

De vill gärna bestämma när i programmet de ska vara med. Men det får de inte heller.

De tror att det som händer i kulisserna inte ska komma ut. Men det gör det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På hemlig middag

Tidigare bostadsministern och kulturministern Birgit Friggebo (FP), 72, berättar i senaste numret om "Den underbara natten" då den andra Fälldinregeringen föll, i maj 1981. Skatteöverenskommelsen med socialdemokraterna blev för svår för Gösta Bohman (M). När marginalskatterna sänktes gjordes samtidigt en mindre begränsning av ränteavdragen.

Birgit Friggebo berättar att hon tidigare diskuterat just detta med Ingvar Carlsson (S), som också varit bostadsminister.

"Han hävdade bestämt att den borgerliga regeringen aldrig skulle våga göra något åt avdragsrätten. Jag hävdade motsatsen och vi slog vad om en middag. Jag blev bjuden på Carlssons favoritrestaurang som låg vid det som nu heter Olof Palmes Gata. Han var mycket mån om att middagsätandet inte skulle komma till hans partikamraters kännedom. Jag kan bara tänka mig Bohmans reaktion om han fått veta om mina eskapader", skriver Birgit Friggebo.

Instagram

EU-minister Birgitta Ohlsson dricker kaktusjuice på Bromma flygplats - och postar en #selfie på Instagram.

I Expressens direktsända politikmagasin "Bar & Politik" medverkar de som bestämmer. Det är partiledare och ministrar, men också generaldirektörer, näringslivstoppar och fackpampar.

I torsdags gästades programmet av sex ministrar, varav fyra partiledare.

För att fatta regeringsbeslut krävs bara fem statsråd. I teorin kunde alltså regeringsbeslut ha fattats - i direktsändning.

Den som övertygat alliansledarna om att det var en bra idé att framträda tillsammans, och ha med sig ett nytt skolutspel till programmet, var den mäktiga presschefen i Rosenbad, Roberta Alenius:

Usla opinionssiffror kräver ny taktik.

Bar & Politik sänds nu för femte säsongen. Premiär var det den 27 mars 2012, med statsminister Fredrik Reinfeldt som huvudgäst. Sedan dess har alla partiledare varit med i programmet vid minst två tillfällen. Några har varit med tre gånger, som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Först på plats i sminklogen i torsdags var Nackabon Annie Lööf, som konstaterade att det gick mycket snabbare än vanligt att åka in till stan. Snart dök också debattören och paneldeltagaren Alexander Bard, tidigare centerpartist, i dag aktiv för Piratpartiet, upp. Så sent som för en månad sedan kallade han Centerkvinnorna för "jävla miffon" och "missfosterhjärnor", och dödförklarade Centerpartiet. Trots det kramade Annie Lööf om honom.

I november förra året gick artisten till attack mot en annan politiker, justitieminister Beatrice Ask, med orden: "Jag respekterar inte Beatrice Asks rättigheter eftersom hon inte respekterar mina. Må slynan dö långsamt under plågor."

Plötsligt stod de tre meter från varandra bakom scenen, Ask och Bard. Justitieministern tittade på honom, och den kaxiga artisten såg lite spak ut.

En kvart före sändning kom statsministern, med pressekreterare och livvakter i släptåg. I trappan upp till sminklogen vinkade han till oss bakom scen.

Samtidigt ställde tittarna och läsarna relevanta frågor via twitter. En av dem, den erfarne politikerutfrågaren och kommentatorn Tomas Ramberg, twittrade sig rakt in i programmet med relevanta frågan:

"Hur känns det när borgerliga kommentatorer beskriver 'omslaget' och skolsatsningen som ren valtaktik?"

Huruvida det var valtaktiskt rätt av alliansledarna att ställa upp på en så kallad selfie, eller inte. Det återstår att se.

Men något val hade de egentligen inte.

Twitter

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) skulle varit med i torsdagens Bar & Politik. Men hennes medverkan ställdes in i sista stund - när alliansledarna tackade ja. Ingen skada skedd, enligt ministern på twitter:

 

Göran Perssons tidigare talskrivare Peter Akinder (S), i dag politisk redaktör på tidningen Östran, twittrar om alliansen:

 

Handelsminister Ewa Björling (M) twittrar om sitt möte i Malmö:

 

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) vill se mer IT i skolan:

Facebook

Exminister Lena Hallengren (S) har plats för både nöje och fritid i almanackan - trots valår.

 

 

 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) gratulerar världens bäste bagare på Facebook: