Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orrenius: De har alltid väckt misstankar mot det som kommer utifrån

Skånsk dialekt är okej. Men myndigheterna bör bekämpa "ovälkomna avarter" som brytning på arabiska och serbokroatiska, ansåg SD-toppen Björn Söder under sin tid i Skåne.

SD har alltid misstänkliggjort människor och företeelser som kommer utifrån.

Jag bor i Malmö, i den landsdel där Sverigedemokraterna först växte sig starka.

I Skåne har småpartier mot invandring plöjt jorden för SD. Sedan 1980-talet har Skånepartiet, Centrumdemokraterna, Sjöbopartiet, Framstegspartiet och partier med namn som Kommunens Väl nått framgångar i skånska kommuner.

Men när de ofta excentriska män som ledde dessa småpartier skulle samsas under namnet Skånes Väl blev det kaos. Herrarna blev osams, om pengar och om makt.

Vid millennieskiftet äntrade SD scenen, i form av fyra unga Lundastudenter. I dag styr de partiet: Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

Den 25-årige ingenjörsstudenten Björn Söder - nu SD:s partisekreterare - övertygade Skånes Väl-männen om att han kunde ta över stafettpinnen. SD var framtiden och skulle kämpa väl mot invandring och mångkultur, försäkrade Söder.

 

SD fick Skånes Väls partikassa: 400 000 kronor. Pengarna räckte till en SD-broschyr till alla skånska hushåll inför valet 2002.

Utskicket hade Sjöbobonden Sven-Olle Olsson på framsidan och blev en succé. SD kom in i femton av 33 skånska kommunfullmäktigeförsamlingar. Vid nästa val, 2006, fick SD mandat i 32 av 33 skånska kommuner (bara i Vellinge kom SD inte in - där stod M redan för flyktingmotståndet).

Skåne var erövrat. Från Skånehuset i Kristianstad drog Björn Söder och Jimmie Åkesson upp strategin för att nå riksdagen.

Men SD hann också bedriva en del regionalpolitik. Björn Söder och hans politiske sekreterare Erik Almqvist gjorde utspel som tydligt visade på partiets starka nationalism.

Som när Björn Söder ville strypa bidrag till teatrar, museer och operor - med undantag för kulturinstitutioner som enligt SD "bär vårt svenska kulturarv".

SD ville ge pengar till Charlotte Weibulls arkiv över folkdräkter i Åkarp - men inte till Malmö musikteater som spelade italiensk opera och "Jesus Christ Superstar".

 

SD ansåg även att myndigheterna skulle styra hur skåningarna skulle tala. Skånska var okej, enligt SD, ty det "är att betrakta som en dialekt av svenskan". Däremot ansåg SD att det fanns "ovälkomna avarter" av skånskan.

Vilka var då dessa "ovälkomna avarter" som "aktivt bör motverkas"? Björn Söder och Erik Almqvist visste besked: "brytning på arabiska och serbokroatiska".

Söder och Almqvist fortsatte sitt resonemang: "Mångkulturalism och mångkulturella tendenser är att betrakta som en kostnad, en belastning och ett hot mot Skåne och skånska intressen."

I går avslöjade Expressen att SD vill förbjuda riksdagsledamöter att ha dubbelt medborgarskap. Vänsterpartiets skoltalesperson Rossana Dinamarca är en av de ledamöter som i så fall skulle ryka. När nyheten blev känd skrev Dinamarca:

"Jag är född i Chile och har bott i Sverige sen jag var 8 månader. Jag är riksdagsledamot och har dubbelt medborgarskap."

 

Björn Söder, Erik Almqvist och de andra SD-höjdarna må ha flyttat från Skånehuset i Kristianstad till riksdagshuset i Stockholm. Men den nationalistiska politiken är densamma.

Att misstänkliggöra människor och företeelser som kommer utifrån har alltid varit viktigt för SD.