Nazistiska NMR:s strategi upplöstes i regnet

NMR fick vatten i mixerbordet under regnet.
Motdemonstranter protesterar när nazistiska NMR manifesterar under politikerveckan i Almedalen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Expressens reporter David Baas på plats i Almedalen. Foto: SVEN LINDWALL

Nazistiska NMR valde en annan strategi i Almedalen i år. Den upplöstes fullständigt i Visbys kalla regn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På en av Visbys mest vindpinade platser - holmen i hamnområdet - samlades cirka 25 nazister från NMR. Någon hade på sig shorts, en annan hade T-shirt. I regnet och kylan. 

Alla som förstår att vädret kan skifta snabbt på Gotland under Almedalsveckan vet att det är dåliga förberedelser. 

Just det har faktiskt präglat hela nazisternas satsning på politikerveckan i år. NMR har de två senaste åren i Almedalen trummat i gång långt i förväg, uppmanat sympatisörer att ta sig till ön - och då fått stort genomslag. Men i år försökte de flyga lite under radarn.

Expressen kunde i förra veckan avslöja att NMR-aktivisten Patrick Christensson sladdat in ansökningshandlingarna till polisen. Han gjorde det som privatperson utan att flagga upp att det egentligen var NMR som stod bakom ansökan. Ingenstans i NMR:s offentliga propagandakanaler framgick att de tänkte åka till Gotland i år.

Och resultatet blev därefter: NMR, som förespråkar revolution och raskamp, orkade samla cirka 25 dyblöta nazister. Till och med stora delar av ledarskiktet - Simon Lindberg, Emil Hagberg och Fredrik Vejdeland - lyste med sin frånvaro.

Den halvhjärtade satsningen är något svår att förstå. NMR gjorde ett fiaskoval i höstas: Inga kommunala mandat och 0,3 promille i väljarstöd i riksdagsvalet. Det är inte ens hälften så bra som nazistiska Svenskarnas partis misslyckade valsatsning 2014.

Efter fiaskot skulle man kunna tro att det är extra viktigt för dem att visa styrka.

Behöver däremot inte betyda att nazismen i Sverige kan avskrivas som ofarlig.

För i NMR:s värld är styrkan central. Det framgår inte minst av deras interna instruktioner - ”Handbok för aktivister” - till personer som deltar i deras demonstrationer.

Det viktigaste för NMR är inte hur många som står och lyssnar på talen. Det viktiga med gatuaktivismen är att NMR ”blir en del av stadsbilden”, att folk får reda på att de finns och visar att de ”har styrkan och inte låter oss bli bortjagade av folkförrädare eller invandrargäng. Detta är ur propagandasynpunkt psykologiskt viktigt.”

Motdemonstranter protesterar när nazistiska NMR manifesterar under politikerveckan i Almedalen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kalla, piskande Visbyregnet gjorde det inte lättare för NMR. För nazisterna har en lång lista i handboken på konkreta förhållningsregler för att visa ”styrka” under torgmöten. En av punkterna säger:

”Vi fryser aldrig. Att stå och huttra utstrålar bara svaghet.”

Men till och med nazistveteranen Pär Öberg, som ingår i NMR:s riksledning, fick till slut nog av regnet. Efter bara 30 minuter - halva den tid som polisen gett dem tillstånd att hålla torgmöte - avbröt han samlingen.

– Vi tar och avslutar det här lite tidigare.

– Mixern är fylld med vatten, sa han om ljudsystemet som stundtals överröstades av motdemonstranternas ”inga nazister på våra gator!”

Svaga insatser i valet och under årets politikervecka i Visby behöver däremot inte betyda att nazismen i Sverige kan avskrivas som ofarlig. 

Experter har höjt ett varningens finger för att misslyckanden för organisationer som NMR kan sporra enskilda personer eller grupper av utbrytare att ta egna, radikalare initiativ.

För våld, hot och skrämseln finns ständigt där. Det är själva metoden - vilket blev tydligt än en gång när nazisterna under tisdagen blockerade ingången till Fotografiskas utställning med porträtt av Förintelseöverlevare på S:t Hansgatan i Visby. Metoden framgår också för de aktivister som fortsätter att läsa i NMR:s egen handbok:

”Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida, även om några småborgerliga veklingar skulle påstå det motsatta.”

Men under tisdagen så vann det kalla, huttrande regnet.