Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Natalia Kazmierska: Rosa hår och fittfönster - Fi vad fult

I helgen var jag på Fi-konferensen i Örebro. Det var ett myller av feministkvinnor. Qvinnor med hemmasydda tygväskor, fräscha flatbrudar som proppade i sig frukt, bittra och förmodligen frånskilda kärringar som ville avskaffa äktenskapet. Gudrun lekte med rosa ballonger och Tiina fick ett nervöst sammanbrott. Det var överlag trevlig stämning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Röster ur Fi-vimlet:

"Jag kräks på all den här frukten som de bjuder på." "Ann-Sofie, den här väven är helt fantastisk. Helt fantastisk." "Snubbe, gubbe jävla man, bäst du börjar springa för här ser du en kvinna som hatar dig så mycket, vi ska slita dig i stycken." Det sista kom från tre skrikiga småflickor som stod för underhållningen på scenen. De kallar sig Pirata Radical Cheerleaders, dänger med pom-poms och dansar i svarta minikjolar. Som vanliga  cheerleaders, fast fulare. Efter att SVT visat ett klipp från showen har många blivit förbannade på deras hejaramsa och kallat Fi för manshatare. Och det finns all anledning att vara upprörd. Den feministiska populärkulturen befinner sig för närvarande på bottennivå. Systerskapet vältrar sig numera i osedvanligt dålig smak. Och Radical Cheerleaders klumpedunskoreografi, är bara ett exempel.

Vi har sett dem förut:

 dessa småfeta brudar som ställer sig på scenen med rosa hår och trasiga nätstrumpbyxor och skriker fittan och visar fittan, och kallar det för popmusik. Jag har ärligt talat sett det så många gånger att jag börjat tvivla på att den undermåliga kvinnokampskulturen någonsin kommer återhämta sig. När det var dags för musikunderhållning på Fi:s årsmöte i Örebro fick vi bland annat se en organist som sjöng en rösträttskantat iklädd trollkarlshatt och tältklänning. En 68-hagga med fransig mockaväst nynnade kärlekslåtar i falskt tonläge, en klämmig tant körde en italiensk socialistvisa på dragspel och en feministisk komiker drog vitsar om pillesnoppen. En "Idol"-audition i Sundsvall är hög- kvalitativt artisteri med stjärnglans, i jämförelse.          Det här var två timmar av feministisk rajtantantan. Det var en enda stor uppvisning av kvinnor som lider enorm brist på estetiska ideal.   

Och i den växande högen

 av svenska jämställdhetsmusiker hittar man även rapparen D Muttant som uppträder i lackdress med fittfönster, alltså en öppning som flashar den så kallade "glittermunnen" mellan benen. Kvinnorörelsen har aldrig varit mer oattraktiv. Vi har kroppsvätskekonst, ballongdans, punanipunk och underlivselektronika. Vi har den seriösa tankesmedjan Lacrimosa som framträder offentligt i baddräkter och clownnäsor. Vi har Vagina Grande, The Dancing Dildos och Miss Universum, en vuxen kvinna som jollrar. Det feministiska teatersällskapet Pomodoris uppsättning "Lilla Fittan på Prärien", där både en och två roliga hattar var inblandade, är redan en klassiker. 

Nu behövs akut styling.

 Nu behövs sångpedagoger, sexappeal, stilmedvetande och begåvning. För tjejer, det är inte manshatet det är fel på. Utan era fruktansvärda frisyrer. Man kommer liksom aldrig störta patriarkatet med glada glittermunnar och grönsaks-teater.