Natalia Kazmierska: Jag tänker köra påvens diet

Publicerad
Uppdaterad
SICILIEN. Pilgrimskyrkan St Gibilmanna ligger högt uppe i bergen. Det tar en förmiddag att puttra hit i motvind på en babyblå Vespa. Sen ser man andäktigt ut över gröna dalar stuffade med åsnor, citronträd och gudfadernbyarna där farbröder häver kaffeshots på eftermiddagsbaren.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Natalia Kazmierska. Den här pyttekyrkan har varit ett poppis häng för kristna turister sen jungfru Maria drog förbi en augustidag för typ 250 år sen. Hon flashade sig för munkarna, fixade synen på två blinda snubbar och fick en dövstum stackare att börja snacka igen. Det lär ha varit ett jäkla drag. I dag åker horder av bilgrimer upp längs den slingriga bergsvägen för att gänga sig med Gud. Men tror man verkligen på sånt? Tror man på att en superbrud plötsligt dalade ner från ovan och var tjenatjena med stans handikappade?

Miljontals katoliker gör det.

Det är helige anden och promenader på vattnet och ett himla halleluja. Och det är en konservativ stolle som babblar om högre sanningar, slirar med papamobilen och har en garderob full med färgglada särkar, partyhattar och krucifixaccessoarer i sin lyxvåning i centrala Rom. De senaste veckorna har hela världens blickar riktats just mot den gubbiga tankesmedjan i Italien. Även andefattiga Vatikanhatare har knäppt på religionsradarn. För enligt dem var den gamla påven jättedum. Nya påven är också dum. Hela katolikgrejen är bara dumskalle, mumbojumbo och ondsint hokuspokus, fnyser alla arga antipapister som gärna ser sig själva som extra upplysta och fina och fördomsfria fast deras teologitänk ligger i nivå med kalas-Runars. Och alltsammans handlar om knulleriet. Påven tycker att det är äckligt med abortfoster och sladdriga kådisar, och det får man inte tycka. För man ska ju vara modern och skrapa livmodern på väg till gymmet och bara känna sig härlig. Fast alla som legat i en blodpöl i en svensk sjukhussäng med dropp i armen och serverats en prickigkorvmacka efter aborthärligheten vet att det sista man känner sig som då, är en frigjord feminist. Det är då man är ensam med den moralångest som ingen förutom en 80-årig skruttgubbe i Vatikanen vill befatta sig med.

När tonårskatolikerna i ungdomsrörelser

som Papaboys flippar till kristen italodisco framför Peterskyrkan handlar det inte heller om att de är ovanligt pryda. Undersökningarna visar snarare att de är precis lika kåta som icketroende italienare. Papaboys har helt enkelt bara hittat ett jungfruligt rebellideal. De vill vara radikala. De är helt less på den skrupelfria medelålderskulturen som hyllar orgasmsskolorna, gosar med silikontutten och glatt kärringvänstrar med grannen i "Desperate housewives"-såporna. Så nu gör popdrottningen Marit Bergman duetter med helgonet Carola. Rom är nya Woodstock. Den fula världen blir lite vackrare, om man satsar sin oskuld på mirakelhumbug i de sicilianska bergen.

Och förra veckan lanserade

den italienska dagstidningen Il Giornale Papa Ratzingers diet. Den nya påven Joseph Ratzinger håller sig i fräsch asketform med lätta grönsakssoppor och grapefrukt, kunde man läsa. Det är sånt hamburgergenerationen vill ha. Jag tänker i alla fall köra Ratzingerdieten stenhårt fram till baddräktssäsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag