Natalia Kazmierska: Hur länge ska vi gulla med kultureliten?

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Natalia Kazmierska.

Den senaste veckan

har minst 150 svenska, danska och tyska läsare mailat och påpekat att jag är sjuk i huvudet. "Du er vanvittig!" skrev till exempel Jens Christian, radiopratare i Köpenhamn. Anledningen var en text som jag skrev på Expressens kultursida här om dagen. Den handlade om den världsberömde danske författaren Peter Høeg. Han är 48 bast. Han är hur bra som helst på att skriva böcker. Han har sålt miljontals. Han har gjort minst två hundra intervjuer. På 90-talet blev hans fantastiska roman Fröken Smillas känsla för snö en bestseller i över 30 länder.

Peter Høeg är ungefär

så mycket superstjärna en intellektuell kulturman kan bli. Ändå verkar många tycka att han är en ovanligt skör snubbe. Människor som aldrig har träffat honom tokmailar mig från München och skriver att Peter Høeg minsann är en psykiskt labil, känslig och skapande människa som man ska vara extra varsam med. Sånt säger folk aldrig när jag skriver om silikonbrudar, popartister eller politiker. Men med fina manliga författare är det annorlunda. De är ju per automatik bräckliga, godhjärtade och kreativa. De står för något heligt. De skriver ju Böckerna. Det är som om de skulle vara orörbara oskuldspojkar hela bunten.

Jag letade upp Peter Høeg

i en liten dansk landsortshåla på Jylland, för två veckor sen. Han har inte velat prata med pressen på tio år. Men nu ville han prata. Han pratade glatt om att han ska ge ut en ny bok nästa år och bjöd in mig på ett glas örtte. Sen föreslog han att vi två skulle ha en liten hemlis. Då hade jag druckit upp teet för länge sen. Peter Høeg sa att lilla jag var en jätteduktig journalist. Därför skulle jag få en belöning. Jag skulle få en exklusiv intervju med den stora författaren om några månader, om jag höll käften och inte berättade för någon att jag hade träffat honom där och då. Om jag knystade det minsta om hela grejen, så kunde jag alltså glömma mystisk date med Peter Høeg.

Så tog jag tåget hem,

åkte över Öresundsbron i eftermiddagssolen och valde att skriva. Jag skrev alltså exakt vad som hade hänt och vad jag visste. I stället för att smyga och smussla och smöra för den exklusiva kultursnubben. Och det var inget konstigt med det Fast sen blir det desto konstigare. Sen mailar danskarna att jag borde skämmas för mitt land, och svenskarna att jag borde skämmas för att jag är född: "Jag tycker du är så obeskrivligt billig, rakt genom" skrev till exempel Matte. Och alla är tydligen helt förskräckta, för att man för en gångs skull inte bäddar in en finkulturman i det där evinnerliga spännande och mytiska skenet. För att man för en gång skull berättar exakt hur stort allvar författare kan ta sig själva på.

Men ursäkta, hur länge

ska vi egentligen gulla med kulturetablissemanget? Jag blir så himla trött på det här. Varför måste man alltid vara så snäll och mysig och förstående just mot författarsnubbarna?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag