POWERPAR. Ingrid Thulin och Harry Schein 1966.
POWERPAR. Ingrid Thulin och Harry Schein 1966.
Karin Olsson

Var det Sveriges mest ovanliga äktenskap?

Publicerad

Nästan 25 000 par skilde sig under 2016. Dubbelt så många gifte sig. Det var ett ganska vanligt år i relations-Sverige.

I konsten har det däremot rått äktenskapsfrossa. Sex och samlevnad är förstås eviga teman, men det har varit ovanligt tätt mellan äktenskapsskildringarna den senaste tiden. Ebba Witt-Brattström fick i våras stor uppmärksamhet för romanen "Århundradets kärlekskrig", som förra helgen hade premiär som teateruppsättning. Witt-Brattström skriver också på dagens kultursida om den bioaktuella filmen "Exfrun". Norske Geir Gulliksen släppte den omtalade romanen "Berättelse om ett äktenskap" på svenska och i veckan hyllades debutanten Agnes Lidbeck för "Finna sig", om en kvinna som önskar sin tråkige makes död, men stoiskt fullgör plikterna som hustru.

 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson om att det saknas en Harry Schein i dagens kulturdebatt

 

När nu filmen om Harry Schein har premiär är det som att jag inte kan ta av mig äktenskapsglasögonen. Hans spektakulära liv, från judisk flyktingpojke till den svenska samhällseliten och betydelsefulla gärning i filmpolitiken, har jag redan läst om i hans lysande memoarer "Schein" och i praktverket "Citizen Schein", som dokumentären nu har lånat sin titel ifrån. Kanske är det därför som jag kan tillåta mig min fixering vid Scheins ovanliga samliv med den internationellt firade filmstjärnan Ingrid Thulin, en av Bergman-erans skickligaste och vackraste skådespelare.

 

De var gifta i 33 år, men bodde bara kortare perioder tillsammans. Antagligen är det därför som han i sina memoarer fortfarande kan beskriva henne i det närmaste som ett väsen. Hon sägs vara "inte bara otydlig utan programmatiskt indirekt" och äga en "sensualitet som har mera av kattens estetik än av kattens kön".

Å ena sidan följde han henne tjänstvilligt som en skugga till Hollywood och Cannes, å andra sidan var han något av en patriark som dominerade deras sociala liv och övervakade villkoren i hennes kontrakt. Deras relation byggde, enligt Schein, på det outtalade: "Vi försöker, med viss framgång, undvika allt som bränns", skriver han.

 

En av de mest dråpliga historierna i memoarerna är när han oanmäld åker till London, och förutsätter att han ska bo med sin hustru, men måste checka in på ett enkelrum då hon visade sig dela sviten med en annan man. Det var ingen härlig upplevelse, men han förväntade sig inte att hon skulle "leva som en nunna". De måste ha haft ett av Sveriges mest okonventionella äktenskap.

Hon döpte sedermera, som skild, sin katt till "whisky" efter Scheins välkända dryckesvanor. Kanske var det deras gemensamma humor som gjorde att de förblev goda vänner.

 

På kort tid har vi sett flera svenska ikoner och deras liv ingående porträtteras i dokumentärfilmer: Astrid Lindgren, Ingrid Bergman, Ebbe Carlsson, Olof Palme, och nu senast Harry Schein. Snart måste det väl vara dags för filmen om Ingrid Thulin? Jag vill veta mer, inte bara om hennes enastående karriär, utan också om det par som onekligen skiljer sig.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag