Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Zuzana Caputova borde inte ha haft en chans att vinna

För några månader sedan visste knappt någon vem Zuzana Caputova var. Nu är hon Slovakiens president. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST.

Så har verkligheten överraskat igen.

För inte borde Zuzana Caputova, 45, haft en chans i presidentvalet i Slovakien.

Men denna vänsterliberal har just valts till landets första kvinnliga president.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Centraleuropa med länder som Ungern och Polen är lite av ground zero för högernationalismen i Europa. Politiker som vill stoppa all muslimsk invandring och förespråkar konservativa kristna värderingar har de senaste åren vunnit valen.

Det rådde ingen brist på sådana kandidater inför Slovakiens presidentval heller.  Men den här gången gick inte budskapet hem. I stället föredrog slovakerna en 45-årig, frånskild tvåbarnsmamma som hellre talade om anständighet, om fördelarna med EU, om homosexuellas rättigheter.

Zuzana Caputova är också det senaste exemplet i Europa på hur snabbt nykomlingar i politiken kan bygga upp folklig popularitet. I söndagens val i Ukraina ser exempelvis en skådespelare och komiker, Volodymyr Zelenskij, ut att vinna första valomgången av Ukraina.

Det finns en utbredd skepticism mot etablerade politiker och partier, både i öst och i väst. Se bara på tillståndet i ett av de äldsta och mest välrenommerade parlamenten, det brittiska.

Zuzana Caputova är det senaste exemplet i Europa på hur snabbt nykomlingar i politiken kan bygga upp folklig popularitet, skriver Mats Larsson. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

För några månader sedan visste knappt någon vem Zuzana Caputova var. Nu är hon landets president.

Men de som varnar för populism, menar i regel högerpopulism och Caputovas entré kommer snarare att ses av många som en välkommen dos av öppenhet och liberalism i Centraleuropa.

Det ger antagligen också oppositionen i länder som Ungern och Polen ett nytt hopp, men alltför stora växlar ska inte dras på Caputovas seger. Det är delvis lokala frågor som förklarar hennes framgång.

Inet minst mordet på den 27-årige Jan Kuciak i fjol, något som fick Caputova och hundratusentals slovaker att reagera. Han var undersökande journalist och grävde i korruptionsfrågor. Hans flickvän sköts också ihjäl.

Zuzana Caputova hade bakgrund som advokat och miljöaktivist och hade blivit lokalt känd för sin 14 år långa kamp mot en miljöfarlig soptipp. En del har kallat henne ”Slovakiens Erin Brockovich” efter en amerikansk miljöaktivist som Julia Roberts spelade i en Hollywoodfilm.

27-årige journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova mördades 2018. Foto: BUNDAS ENGLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Mordet på Kuciak fick Caputova att ge sig in i politiken. Hon låg långt ner först i mätningarna, men avancerade i efter de första tv-debatterna. Hon uppträdde inte som många av männen där.

Hon gick inte till personangrepp, hon uppträdde lugnt, artigt. Inga grovheter. Det gick hem.

– Kanske vi trodde att rättvisa och schyssthet i politiken var tecken på svaghet, sa hon i sitt segertal. I dag har vi visat att det faktiskt var vår styrka.

Så mycket makt har hon inte som Slovakiens president, men hon har exempelvis den viktiga rätten att nominera domare till konstitutionsdomstolen och hon har lovat större öppenhet i politiken. Kampen mot korruptionen har varit en hjärtefråga.

Hur väl hon kommer att lyckas återstår förstås att se. Frankrikes Emmanuel Macron – en president med mer makt – slog sig också fram som nykomling men har nu stora problem på hemmaplan med proteströrelsen de gula västarna.

Men Zuzana Caputova har i alla fall visat att väljarna i Centraleuropa kan överraska och säga ifrån om politikerna går för långt i sin korruption och makthunger. En liten varning är det till ledare som Viktor Orbán i grannlandet Ungern