Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Wall Streets fruktan – varnar för toppkandidaten Warren

Nästan alla av de tolv presidentkandidaterna möttes i demokraternas debatt den 15 oktober. Elisabeth Warren grillades hårt av de övriga kandidaterna. Tomas Kvarnkullen och Whitney Wild sammanfattar debatten.
Elizabeth Warren ligger bra till i mätningarna inför demokraternas primärval. Det börjar oroa Wall Street.Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledande Wall Street-aktörer varnar för börskrasch. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Wall Street börjar frukta hur det ska gå i presidentvalet 2020.

Allt fler där varnar för demokraten Elizabeth Warren.

Det har hon ingenting emot.

Det är ett tecken att hon tas på allvar.

Men det ger även en del i det demokratiska partiet ont i magen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är exakt ett år kvar till det amerikanska presidentvalet i dag. Den 3 november 2020 avgörs om president Donald Trump eller hans demokratiska utmanare ska få bo de följande fyra åren i Vita huset.

Många demokrater har känt sig kallade, men i praktiken ser detta för tillfället ut att bli ett race mellan tre personer, förre vice presidenten Joe Biden och senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren.

Den 76-årige Biden har inte imponerat hittills och har till och kassaproblem. Då har de bägge utmanarna till vänster mer vind i seglen för tillfället.

Bernie Sanders led förvisso ett allvarligt bakslag när han drabbades av en hjärtattack i oktober, men han kom sedan igen och tog revansch genom att få officiellt stöd av en av de mest högprofilerade demokraterna på vänsterkanten, kongresspolitikern Alexandria Ocasio-Cortez.

– Vi kommer att använda henne så mycket vi kan, sa Bernie Sanders när de uppträdde tillsammans inför 26 000 i Queens.

En röst för Bernie Sanders. Kongresspolitikern Alexandria Ocasio-Cortez har ställt sig bakom Sanders kandidatur. Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Han har även fått stöd av de andra tre medlemmarna i The Squad, fyra kongresskvinnor som president Donald Trump gått till hårda angrepp mot.

Wall Streets fruktan för Elizabeth Warren

Elizabeth Warren hade garanterat också velat få deras stöd, hon kämpar delvis om samma väljare som Bernie Sanders. En av hennes svagheter hittills är just att hon saknar stöd från tunga demokrater som officiellt ställt sig bakom henne.

Men annars har hon inte mycket att klaga över. Hon har ibland passerat Biden i mätningarna och gör även bra i från sig i delstater med tidiga val, som Iowa och New Hampshire där demokraternas primärval kör i gång i februari.

Det välansedda veckomagasinet Economist har just ägnat tre sidor åt henne och hennes många ekonomiska planer för USA. Planer som med amerikanska mått mätt ligger långt ut på vänsterkanten.

Hon vill exempelvis införa en tvåprocents skatt på USA:s superrika, höja företagsskatten, bryta upp IT-jättarna som Facebook. Hon vill införa sjukförsäkring för alla och erbjuda gratis högskoleutbildning.

Trump - som hånfullt kallar henne Pocahontas - har varnat för en ”börskrasch vars make vi aldrig sett förr”, om han skulle förlora valet. Fler ledande Wall Street aktörer varnar nu för samma sak om Elizabeth Warren skulle vinna.

– De kommer inte att öppna börsen om Elizabeth Warren blir nästa president, sa Leon Cooperman, grundare till Omega Advisors, vid en konferens med investerare nyligen.

– Jag tror på en progressiv inkomstskatt och att de rika ska betala mer. Men detta är den amerikanska drömmen som hon skitar ner.

Förutspår börskrasch på 25 procent

Han förutspår en börsnedgång på 25 procent om Warren vinner. Det gör även hans Wall Street-kollega Paul Tudor Jones. Det tål att påpekas att många analytiker förutspådde en börskrasch även om Trump skulle vinna 2016, men så blev det som bekant inte alls.

Warren verkar dock inte ha något emot de här negativa kommentarerna. Själv vägrar hon ta emot viktiga pengabidrag från Wall Street eller storföretag och när CNBC:s programledare Jim Cramer hade ett inslag om hur fondmanagers på allvar börjat oroa sig för Warren, så twittrade hon ut ett videoklipp från Cramers program med texten:

”Jag är Elizabeth Warren och jag står bakom detta budskap”.

https://twitter.com/ewarren/status/1171538730621915136?lang=en

Warren och Sanders har under valkampanjen ofta försökt övertrumfa varandra med sina planer. Warren vill beskatta alla som har en förmögenhet över 50 miljoner dollar, Sanders sänkte gränsen till 32 miljoner dollar. 

Warren vill att de anställda ska besätta 40 procent av platserna i bolagsstyrelserna. Sanders kontrade med 45 procent.

Warren står i sanningens namn inte lika långt ut till vänster som Sanders. Han kallar sig demokratisk socialist, medan hon kallar sig ”kapitalist in i märg och ben”. 

– Jag älskar vad marknaden kan göra. Det är den som gör oss rika, som skapar möjligheter, sa hon vid ett tal i fjol.

Bernie Sanders skulle inte uttrycka sig så. Warren vill dock rejält reglera denna marknad. Det är också vad som skrämmer Wall Street.

”Kommer att utmåla henne som vänster om Mao”

Men det är inte bara rika investerare på Wall Street som börjat bekymra sig för Warren. Medan progressiva demokrater jublar över ambitionen hos Warren och Sanders, så oroar sig mer centerorienterade demokrater vad konsekvenserna blir om demokraterna utser en presidentkandidat så långt ut på vänsterkanten.

En företagsledare som uttalar sig anonymt till Politico, summerar rädslan så här:

– Om hon vinner nomineringen så kommer Trump och republikanerna att utmåla henne som vänster om Mao. Och se hur det gick för John Kerry och Michael Dukakis, två liberaler från Massachusetts. 

John Kerry förlorade mot George W Bush i presidentvalet 2004, Michael Dukakis föll mot George Bush 1988. Massachusetts är ett traditionellt fäste för demokraterna, och är ett tacksamt mål för republikanerna att svartmåla.

Elizabeth Warren är senator från Massachusetts även hon. Lägg till detta att amerikanerna aldrig valt en kvinnlig president. Donald Trump gillar nog de oddsen.

Elizabeth Warren stod i skottgluggen under debatten i Ohio. Hon ser ut att ta över favoritskapet från Joe Biden, det menar USA-kännare Frida Stranne.