Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Vi lär få nöja oss med ett par sura tweets

Nu kan Joe Biden påbörja sin övergång till att ta över presidentposten.
President Donald Trump.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Vi lär få nöja oss med detta.

Inget tal, bara ett par motvilliga tweets från president Donald Trump.

Men även Trump har insett till slut att han måste flytta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump försökte in i det sista. Enligt Washington Post talade han med sina politiska rådgivare under måndagen och undrade om han kunde blockera certifieringen av valresultatet i Michigan.

Det säger en hel del om detta val att valnämndens möte i Michigan blev en nationell nyhet som direktstreamades och följdes av tiotusentals tittare. Detta är normalt en fullständigt odramatisk händelse.

De fyra medlemmarna, två demokrater och två republikaner, samlas för att certifiera valresultatet i delstaten. Donald Trump hoppades in i det sista att republikanerna skulle lyda honom och vägra gör det.

En av dem lade ner sin röst. Den andre, Aaron Van Langevelde, förenade sig med demokraterna och röstade för att godkänna valresultatet.

Ett fullständigt självklart beslut. Men inte i det land som Donald Trump försökt skapa, och där alldeles för många republikaner hållit tyst om presidentens försök att klamra sig fast vid makten.

Så låt oss lyssna på Van Langeveldes ord. Han sa:

– Vår plikt är väldigt enkel, och det är vår plikt.

Plikten att följa lagen i Michigan. Att certifiera folkets röster.

En plikt som Donald Trump inte kan förstå. Han godkänner bara en typ av plikt. Den att lyda honom.

Beslutet blev en vändpunkt. Redan innan hade en växande skara tunga republikaner börjat kritisera det som pågått, inte minst det faktum att tillträdande presidenten Joe Biden stängts ute från den normala överlämningsprocessen.

En del av Trump rådgivare uppmanade honom att hålla ett tal i går. Det blev till slut bara ett par tweets där han sa att han nu uppmanat Emily Murphy, chefen för myndigheten GSA, att ”göra det som behöver göras”.

Det gjorde hon, även om hon nu hävdar att hon agerat på egen hand, utan påtryckningar. Joe Bidens övergångsadministration får nu tillgång till pengar, lokaler, hemliga underrättelsebriefingar, säkrare kommunikationsutrustning.

Det vill säga allt det som en tillträdande president alltid haft tillgång till i modern tid sedan i praktiken valnatten. Det är ett enormt arbete att förbereda en ny administration.

Men Trumps vägran att acceptera förlusten, hans försök att först via domstolar och sedan via andra påtryckningar omkullkasta valresultatet, försenade allt detta i tre veckor. Detta i en tid då covidpandemin sätter nya rekordsiffror.

Det kommer inte att se bra ut i historieböckerna. Men Trump verkar inställd på att lämna Vita huset – för ja, det kommer han att göra – utan att på något sätt erkänna sig besegrad.

Han skickade ut ytterligare en tweet innan han lade sig i natt och förtydligade ”Vi kommer aldrig att acceptera förlusten och de falska valsedlarna & Dominion”.

Dominion är en röstmaskin som Trump menar har raderat ut röster. Det finns inga som helst bevis för att något sådant ägt rum.

Chris Krebs, chef för USA:s cyberskyddsmyndighet, har sagt offentligt sagt att det inte finns några bevis för omfattande valfusk. Han gjorde inte sin plikt mot Trump. Han fick sparken.

Men Donald Trump kan aldrig låta sig besegras. Det är det budskap han kommer att ta med sig när han lämnar Vita huset. Att han blev bestulen.

En gallup-mätning för Politico visar att 70 procent av republikanerna anser att valet inte gick fritt och rättvist till. De får dagligen sin alternativa version av verkligheten serverad på tv-kanaler som Newsmax och OANN.

Det bådar förstås inte så gott inför framtiden. Det nationen skulle behöva är det där talet från Donald Trump där han reservationslöst kapitulerar.

Räkna i stället med fler tweets. Skrivet med VERSALER!!!

Se också:

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson svarade på läsarnas frågor förra veckan.