Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Vi börjar få en ny gräns genom EU

Tjeckiens omvalde president Milos Zeman tar emot blommor på lördagen. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Milos Zeman vill se närmare band mellan Tjeckien och Ryssland. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vi börjar få en allt tydligare uppdelning i EU mellan väst och öst.

Tjeckien har just valt sida.

De föredrar östlägret där just inga invandrare finns.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under det kalla kriget skar den så kallade järnridån genom Europa. På den östra sidan låg länder som Polen, Tjeckoslovakien och Ungern.

Någon järnridå finns förstås inte längre, de gamla Warszawapaktsländerna är sedan över ett decennium medlemmar i EU. Men en tydlig gräns har ändå börjat uppstå igen.

Och det var delvis om detta det tjeckiska presidentvalet handlade. I ena ringhörnan fanns den sittande presidenten Milos Zeman, 73.

Milos Zeman vill se närmare band mellan Tjeckien och Ryssland. Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Han hymlar inte med att han inga invandrare vill ha till sitt land, muslimer ser han – liksom exempelvis Ungerns premiärminister Viktor Orban – som ett hot mot Europas kultur.

 

LÄS MER: Sittande presidenten Milos Zeman segrar i Tjeckiens presidentval 

 

Han vill också se närmare band mellan Tjeckien och Ryssland. Zeman är exempelvis kritisk mot de sanktioner som EU infört mot Moskva.

Mot honom i den andra och avgörande ronden av det tjeckiska presidentvalet stod kemisten Jiri Drahos. Han ville att Tjeckien tydligare skulle visa att landet är pro-EU, pro-Nato.

Han fann ingen lockelse i Vladimir Putin. Drahos hade sina flesta väljare i huvudstaden Prag och bland de unga och talade ofta om att anständigheten måste vinna. 

Jiri Drahos (bilden) hade sina flesta väljare bland unga och i huvudstaden Prag, och förlorade mot Milos Zeman. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nå, det gjorde den i så fall inte. Milos Zeman – som själv är socialdemokrat – drog det längsta strået och kommer att kunna sitta kvar som landets president i fem år till.

Invandrarfrågan har varit en viktig valfråga, även om antalet invandrare är minimal till Tjeckien. En valaffisch löd: ”Stoppa invandrarna och Drahos! Det här är vårt land!” Tjeckerna har – liksom polacker, slovakerna och ungrarna – visat att de inte vill gå samma väg som västra Europa gjort.

Nu har Tjeckiens president inte så stor politisk makt, mer ceremoniell, men det är presidenten som exempelvis utnämner premiärministern och Zeman har även vetorätt över lagstiftningen.

Hans seger är goda nyheter för affärsmannen och miljardären Andrej Babis som utsågs till Tjeckiens premiärminister efter höstens parlamentsval, men som inte lyckats bilda någon regering. Babis misstänkts dessutom för bedrägeri med EU-pengar, men har president Milos Zemans stöd.

Valresultatet är en stor besvikelse för Bryssel och EU-ledningen. Polen och Ungern är redan länder som ofta sätter sig på tvären, Slovakien likaså. Nu har tjeckerna genom sitt val visat att de även vill höra dit.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis och Ungerns premiärminister Viktor Orban. Foto: SZILARD KOSZTICSAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Bryssel har hotat med att straffa Polen för det ökade inflytande som det styrande partiet, Lag- och rättvisepartiet, har vid utnämningen av landets domare. I teorin skulle Polen kunna straffas genom att förlora sin rösträtt i EU.

Men en sådan bestraffning måste fattas enhälligt av de andra EU-länderna och Ungern har gjort klart att landet kommer att rösta emot. Vi kan få se flera sådana konflikter inom EU, som i värsta fall kan lamslås i en del frågor.

EU hade tidigare planer på att tvinga medlemsländerna att ta emot invandrare enligt en kvotmodell. Det är länderna i öst tydligt satt sig emot. Tjeckien har exempelvis tagit emot tolv personer.

Och varje nyhet om nya terrordåd i städerna i väst, från London till Barcelona, från Stockholm till Paris, ger de styrande politikerna i Budapest, Warszawa och Prag nya argument för att fortsätta sin politik.

En politik som tjeckerna just gjort tummen upp för. Vi talar dock ingen jätteseger för den sidan, Zeman fick drygt 52 procent av rösterna. Tjeckien är ungefär lika 50/50 splittrat som så många andra länder i väst.