Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Världen kommer att märka skillnad direkt

Expressens utrikesredaktör: ”Tror att han till slut kommer medge detta”.
Joe Biden.
Foto: USA TODAY NETWORK / WILLIAM BRETZGER VIA IMAGN CONTE SIPA USA

Det kommer att märkas från dag ett, den 20 januari 2021, att Joe Biden är president.

Först kommer alla presidentbesluten.

Sedan kommer stillheten på Twitter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Joe Biden höll sig inte stilla på Twitter i natt. Han sände ut 15 tweet på rad. Tweets med budskap om att han lovar att förena landet, inte splittra det, om att han inte ser röda, eller blåa stater, bara Amerikas Förenta Stater.

Det var ungefär samma budskap som han höll i sitt segertal. Ett tal som lät så radikalt annorlunda, bara genom att låta så normalt. Han efterlyste ett slut på ”demoniseringens bistra tid”.

Och inga versaler i Bidens tweets. Bara i början av meningar. Det är den typen av tweets vi kan räkna med från president Joe Biden.

Bara det kommer att sänka temperarturen i USA. Det ska inte underskattas.

Men USA:s president heter fortfarande Donald Trump. Han twittrar fortfarande i versaler.

Det senaste från honom lyder: ”71 000 000 legala röster. Det mesta NÅGONSIN för en sittande president.”

Trumps anhängare har redan börjat demonstrera utanför kongressbyggnader i flera delstatshuvudstäder. Men de kom i antal inte i närheten av de folkmassor som i natt firade Joe Bidens seger.

Det finns inget som säger att Donald Trump måste erkänna sig besegrad, men det vore onekligen bra för nationen om han gjorde det. För att lugna de känslor han själv gjort så mycket för att röra upp.

Detta är förstås ett mycket svårt ögonblick för Trump. Han har sedan uppväxten lärt sig att det enda som gäller är att segra, att förlora är något skamligt. Han avskyr verkligen att förlora och har klarat sig igenom de svåraste av kriser i sitt liv utan att behöva medge förlust.

Men nu har han förlorat på den största scenen av dem alla. Insikten lär komma. Familjen uppges kämpa emot, medan andra rådgivare i hans närhet i dagar har funderat hur nyheten ska presenteras för honom. Eller som en republikansk källa med goda Vita hus-kontakter säger till Washington Post:

– De vet att han förlorat, men ingen tycks villig att berätta för King Lear eller galne kung George att han förlorat imperiet.

Även Fox News kastade in handduken. Det fanns, enligt amerikanske medieuppgifter, planer där att inte börja kalla Joe Biden för ”president elect” efter att de amerikanska mediebolagen gett honom segern.

Men det är precis vad nu även Fox News gör. President elect - det är den formella titeln på den tillträdande presidenten, den valde presidenten.

Och nu sätter processen i gång. Joe Biden har en helt ny administration att fylla. Det arbetet kommer att starta genast, oavsett vad Donald Trump gör. Hans övergångsadministration har exempelvis redan fått datorer och iPhones med rätt säkerhetsnivå.

Det krävs fortfarande beslut från myndigheten GSA för att ge Biden tillgång till vissa statliga fonder och GSA leds av en person som Donald Trump utsett. I värsta fall drar det ut på tiden, om Trump försöker sätta sig emot.

Men tåget har börjat rulla. Maktskiftet har börjat inledas, även om Donald Trump förblir president fram till den 20 januari klockan 12.00 med alla de maktbefogenheter han alltid haft.

Säkert är att vi kommer att märka på en gång att Joe Biden flyttar in. Han planerar en rad presidentbeslut som omedelbart kommer att upphäva beslut som Donald Trump fattat.

Dit hör beslutet att lämna Paris-avtalet om klimatet. USA kommer att gå med igen. Dit hör Trumps beslut att införa inreseförbud från en rad muslimska länder, ett beslut Trump fattade mycket tidigt och som i början ledde till kaos. Det kommer Biden att ändra så fort han flyttat in.

Men för de stora, genomgripande besluten så behöver han godkännande av den amerikanska kongressen och det är fortfarande oklart vilket parti som kommer att ha kontrollen över senaten. Antagligen blir det republikanerna.

Det betyder i så fall att Biden från början är bakbunden. En del i den politiska mitten drar en lättnadens suck över det, han kommer att tvingas till samarbete. Det kan vara en fördel för detta djupt polariserad land.

En sak är säker. Det kommer att bli tråkigare att läsa Bidens twitterflöde. Tack och lov.

Uppgifter: Då kan Trump vara beredd att erkänna sig besegrad 

Det politiska kriget i Washington fortsätter dock – med nya anklagelser om fusk och bedrägeri.

Se hela Joe Bidens segertal: ”En klar och övertygande seger”

”Vi har vunnit med flest antal röster någonsin i nationens historia”.