Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Vad är ett hot i en tid av hybridkrigsföring?

Foto: Grigory Dukor / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin gör ingen hemlighet av att han ser som sin uppgift att skydda ryssars intressen, även utanför Rysslands gränser.
Det kan leda till nya konflikter.
Men ett isolerat hot mot Sverige känns osannolikt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är Dagens Nyheter som i dag avslöjar att det finns ett höjt hot mot Sverige från Ryssland och att det är bakgrunden till att svensk trupp redan i förra veckan placerades ut på Gotland.

Vari hotet består är topphemligt. Är ryska fallskärmsjägare på väg att ockupera Gotland? Vi har inte haft rysk trupp på svensk mark sedan 1809.

Nej, knappast. En isolerad rysk aktion riktad mot Sverige känns trots det mer spända läget kring Östersjön som minst sagt osannolikt.

Ja, Ryssland och Vladimir Putin har de senaste åren definitivt höjt sin militära profil och agerat mer aggressivt. Vi har sett det i Östersjön med ofta återkommande incidenter.

Och inte bara där. I Svarta havet flög ett ryskt stridsflygplan häromveckan bara några meter från ett amerikanskt spaningsplan. Ryssarna testar, provocerar.

 

LÄS MER: Ökat ryskt hot mot Sverige hölls hemligt

 

Det som bland annat oroar Sverige och Nato är Rysslands oförutsägbarhet. Annekteringen av Krim 2014 är där bevismaterial A.

Men där finns ett mönster. Krim är för de flesta ryssar inte främmande territorium, det var alltid - i alla fall sedan Katarina den Stora erövrade halvön på 1700-talet - en del av Ryssland.

Halvön överfördes från Ryssland till Ukraina på 1950-talet när bägge var sovjetrepubliker och inre gränsdragningar i Sovjetunionen inte betydde så otroligt mycket. Vem hade då trott att Sovjet skulle kollapsa?

Putin har också flera gånger gjort klart att han inte egentligen ser Ukraina som en riktig nation. Ukrainarna är lillryssar i många ryssars ögon, ett område som förr eller senare ska återförenas med moder Ryssland.

Det sista kapitlet i den konflikt som pågår i östra Ukraina har inte skrivits.

Men vi har ett potentiellt konfliktområde på betydligt närmare håll, i de baltiska staterna på andra sidan Östersjön. Det finns stora ryska minoriteter även i främst Estland och Lettland. Den som besökte Riga år 1820 befann sig i Ryssland.

 

LÄS MER: Carl Bildt: Jag ser inget konkret hot

 

Kaliningrad - den tungt militariserade ryska enklaven - ligger dessutom inklämt mellan Polen och Litauen - två Nato-länder - utan markkontakt med det egentliga Ryssland.

Och ja, i samband med en konflikt där så finns det förstås risk för att även Sverige på något sätt dras in. Det finns säkerligen ryska militära scenarier där aktioner mot Sverige ses som nödvändiga.

Minns att de baltiska staterna är medlemmar av Nato och ett angrepp mot något av dem, ska utlösa artikel 5 som säger att de andra medlemsländerna ska komma till undsättning.

Om det sedan också kommer att ske är en annan fråga. Och vad är egentligen definitionen på angrepp i en tid av hybridkrigföring? Något som Ryssland visat sig duktigt på.

Det hot mot Sverige som det nu talas kan mycket väl även handla om den typen av aktioner. Datahackare och sabotage snarare än 76:e luftlandsättningsdivisionen från Pskov.