Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

USA har aldrig sett något liknande

"Sammandrabbningen mellan presidenterna"
Foto: DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

USA har i modern tid inte upplevt det Barack Obama gjorde i natt.

Så har här ingen president sågat sin efterträdare.

Obama varnade bokstavligen för att USA:s demokrati står på spel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Barack Obama slog igenom som ung delstatssenator från Illinois vid ett hyllat tal vid demokraternas konvent 2004. Han har hållit många tal sedan dess, framträtt vid många fler konvent med tal som ibland snabbt fallit i glömska.

Nå, få kommer att glömma nattens tal under den tredje dagen av demokraternas digitala konvent. President Donald Trump kommer garanterat inte att göra det.

För så här har ingen före detta president talat om sin efterträdare. Och speciellt inte när den efterträdaren fortfarande sitter vid makten.

Barack Obama höll sitt tal från Philadelphia, från det Amerikanska revolutionsmuseet. Ett sätt att understryka stundens allvar.

Det hör till amerikansk tradition att presidenter som flyttat ut från Vita huset håller en låg profil mot dem som kommer efter dem.

Vi har exempelvis aldrig hört George W Bush säga något elakt om Barack Obama. Bill Clinton höll i regel tyst om George W Bush även efter invasionen av Irak och allt det ledde till.

Även Barack Obama höll länge låg profil gentemot Donald Trump, trots Trumps allt högljuddare attacker mot Obama via bland annat Twitter. Men i natt tog Obama slutligen bladet från mun.

– Jag hoppades för landets skull att Donald Trump skulle visa något intresse av att ta jobbet på allvar.... Men det gjorde han aldrig.

– Donald Trump har inte vuxit in i jobbet för han kan inte.

Obama slog också fast att ingen står över lagen, ingen vald politiker får utnyttja sin position för att berika sig själv. Inte ens president.  Underförstått: Trump har gjort just det, han har brutit mot lagen.

Men än allvarligare. Han beskyllde i praktiken Donald Trump för att utgöra ett hot mot den amerikanska demokratin, att hans administration medvetet försöker göra det så svårt som möjligt för viktiga väljargrupper att rösta.

– Det är så demokratin vissnar, till dess det inte finns någon demokrati alls. Vi kan inte låta det hända.

Sedan uppmanade han tittarna att göra allt i sin makt för att verkligen röst i november.

– Det är vad som står på spel nu. Vår demokrati.

Trump tog förstås inte detta med jämnmod och twittrade snabbt att Obama spionerade på hans kampanj. Allt med versaler.

Barack Obama var den näst sista talaren för kvällen. Kamala Harris, vicepresidentkandidaten, höll det sista där hon accepterade nomineringen.

Det var onekligen olyckligt för henne att Obamas tal var så explosivt. Han stal nattens show.

Det ska i sanningens namn sägas att vicepresidentandidaternas tal sällan går till historien och i regel är glömda redan dagen efter. Men Kamala Harris är en annorlunda kandidat.

Hon är den första svarta och asiatiska kvinna (mamman är indier, pappan från Jamaica) som nominerats till vicepresidentkandidat. En dotter till immigranter. Det är en historia som passar mycket väl in i dagens demokratiska parti.

Kamala Harris nämnde bara Trump någon enstaka gång och koncentrerade sig mer på att presentera sig själv, sin familj. Hon talade om utmaningarna landet står inför och om framtiden. Hon är ju den framtiden, hoppas hon.

Och sällan förr har det varit så viktigt för en vicepresidentkandidat att sälja in sig. Joe Biden fyller 78 år i november och har antytt att han kanske bara stannar en period om han vinner. Hon kan behöva kliva in tidigare ändå om Biden hälsa sviker.

En opinionsmätning för Rasmussen visade att hela 59 procent av troliga väljare tror just att Kamala Harris kommer att bli president redan under kommande mandatperiod ifall Joe Biden vinner valet.

Så ja, det kan vara USA:s 47:e president som talade i natt.

Se också:

Tomas Kvarnkullen om Obamas sågning av Trump.
Den tidigare presidenten kritiserar Trumps insatser.