Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

USA har aldrig sett en så tam slutspurt som Bidens

Utrikesredaktören Mats Larsson förklarar.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden valspurtar på ett sätt som USA aldrig upplevt i modern tid.

Biden kampanjar knappt alls personligen.

Han räknar med att det ska ge honom vinsten i coronans tid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Joe Biden har tillbringat det mesta av sin tid denna höst hemma i Delaware, eller möjligen gjort en kort utflykt in i angränsande Pennsylvania.

Men det är slutspurt nu och i dag flyger Joe Biden till delstaten Georgia för ett par möten inför mycket begränsad publik. Biden håller i regel bara drive-in möten där de få deltagarna sitter i sina bilar.

På torsdag planerar Biden besöka Florida och på fredag står Iowa och Wisconsin på schemat. Det reseschemat säger en del om hur optimistisk Biden känner sig.

För detta är alla delstater som Donald Trump vann 2016.  Ja, Georgia, i den amerikanska södern, har inte röstat på en demokrat i ett presidentval sedan 1992.

Inget är traditionellt viktigare under slutspurten av ett amerikanskt presidentval än kandidaternas tid. Var de väljer att kampanja.

Och det är tydligt att Trump fruktar samma valvindar som Biden. Han kampanjar också främst i delstater han vann 2016. Han höll tre valmöten i Pennsylvania under måndagen, och kommer under tisdagen att beta av Michigan, Wisconsin och Nebraska.

 

Joe Biden håller ett drive-in möte i Las Vegas i början av oktober.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Så på ett plan är det Biden som är på offensiven. Offensiv är dock annars inte ett ord som direkt beskriver hans valspurt.

Få är de Biden-anhängare som haft en chans att se honom live denna höst, normalt sett ett viktigt inslag i en amerikansk valkampanj. Minns Barack Obamas stora möten 2008, eller Trump 2016.

Bidens resa till Georgia är den första längre kampanjresan han gjort på över en vecka. Trump hånar honom förstås och säger att Biden inte håller några möten eftersom det ändå inte är någon som vill komma på dem.

Detta i kontrast mot Trump själv som lockar tusentals anhängare till sina valmöten - möten han så gott som alltid denna höst håller på flygplatser där han landar med Air Force One. Han får i regel också stor publicitet i lokala medier under sina besök.

Men det finns förstås en annan orsak till varför Biden kampanjar så blygsamt som han gör. Coronaviruset.

Det värsta som kunde hända honom de här sista dagarna är om den 77-årige Biden själv skulle bli smittad. Hans medarbetare gör allt för att hålla folk på avstånd, inklusive journalister.

Biden påpekar dessutom att det är oansvarigt av Donald Trump att hålla stora valmöten när USA är mitt inne i en tredje pandemivåg. Det finns undersökningar som tyder på att smittan i regel ökat på platser där Trump hållit kampanjmöten.

Trump räknar med att energin och entusiasmen vid hans möten ska smitta av sig och förbättra hans chanser i delstater som Pennsylvania och North Carolina.

Men det kan också slå tillbaka. En opinionsmätning visar exempelvis att Trumps stora kampanjmöten i North Carolina fick 55 procent av de tillfrågade där att ha en mer negativ syn på honom. Bara 25 fick en mer positiv syn. Siffrorna var liknande i Florida och i Pennsylvania, 58 mot 22.

Joe Biden har också en större kassakista än vad Trump har och kan satsa stora pengar på exempelvis tv-reklam. Biden må inte landa vid den lokala flygplatsen, men han dyker definitivt upp i tv-rutan.

Sedan passar det antagligen den snart 78-årige Biden bra att kunna hålla ett lugnare tempo och inte visa upp sig så ofta i intervjuer. När han i en NBC-intervju av misstag började prata om ”George” i stället för ”Donald” så utnyttjades det snabbt av Trump-kampanjen.

Den typ av lugn slutspurt som Biden gör skulle ett normalt år ha setts som ett katastrofalt misstag. Men för en 77-årig kandidat, år 2020 kan det vara precis tvärtom.

 

HÄR hittar du all rapportering om USA-valet.

Se också:

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om det amerikanska valets slutspurt.