Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

USA har aldrig sett en liknande tv-debatt

Expressen utrikeskommentator om debatten mellan Trump och Biden.
Den mest kaotiska tv-debatten i USA:s historia, skriver Expressens Mats Larsson.
Foto: USA TODAY NETWORK / CINCINNATI ENQUIRER-USA TODAY NE SIPA USA
Joe Biden under debatten.
Foto: USA TODAY NETWORK / CINCINNATI ENQUIRER-USA TODAY NE SIPA USA

Vi var nog många som anade att det skulle bli rätt illa.

Men, wow!

Detta blev den mest kaotiska tv-debatten i USA:s historia.

Landets väljare förtjänade så mycket mer än det här.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur illa var det? Ja, så illa att en del amerikanska kommentatorer direkt efter debatten undrade om det kommer att bli några fler mellan Donald Trump och Joe Biden. Två till är inplanerade i oktober.

Och inte berodde det på att det inte fanns ämnen att diskutera. USA är mitt i en coronapandemi med över 200 000 döda, vi har sett veckor av kravaller och oroligheter, det finns en växande oro inför hur valet kommer att genomföras.

Alla dessa ämnen togs upp i natt, men det blev inte så mycket debatt som ständiga attacker och försök att avbryta motståndaren. Och det var en av parterna som syndade betydligt mer än den andra, USA:s president Donald Trump.

Debattens utfrågare, Fox News Chris Wallace, hade stora problem att kontrollera Trump och var en gång tvungen att påminna honom om att han godkänt de regler som gällde för debatten.

Trumps trogna anhängare gillade säkerligen vad de såg. Presidenten var aggressiv, gick till ständiga angrepp mot sin 77-årige motståndare och försökte få honom ur balans. Trump retirerade aldrig, medgav inget. 

Trump angrep exempelvis som väntat Joe Biden för att dennes son, Hunter Biden, tjänat stora pengar genom att dra nytta av sin pappas kontakter när han var vicepresident. 

Men om Trumps mål var att få Biden ur balans, att visa upp för tittarna vilken senil, gammal gubbe demokraten är, så misslyckades han.

Nej, Joe Biden hade inte sin bästa kväll, men han stod ut. Han stod pall i 90 minuter. Och det räckte gott. Men så är han också sedan uppväxten van vid mobbare. Han stammade som liten, och alla som haft det problemet vet hur tuff skolgången kan vara.

Och Trump agerade i natt mer som mobbare, än som USA:s president. Som efter att Joe Biden talade om hur stolt han var över sin son Beau Biden som tjänade som soldat i Irak, och hur illa han tyckte om att Trump påstås ha kallat de amerikanska soldater som fallit i strid för förlorare.

Trump svarade med att påpeka att Joe Bidens andra son, Hunter, fått sparken från militären på grund av drogproblem.

– Ja, det stämmer, sa Joe Biden och tittade in i kameran. Min son har som många andra haft drogproblem och han har kommit över dem.

Det var inget vackert ögonblick för USA:s 45:e president.

Men Joe Biden bet onekligen tillbaka också. Och sa saker som ingen presidentkandidat sagt till en sittande president i en tv-debatt. Som

– Kan du inte bara hålla käften!

Eller:

– Det är svårt att få in ett ord, med den här clownen

Eller:

– Du är den sämste presidenten USA någonsin haft!

Trump hade tidigare attackerat Biden för att i praktiken vara dum i huvudet, efter att Biden använt ordet smart. Använd aldrig det ordet med mig, varnade Trump.

Ja, på den nivån var det. Som sagt, vackert var det inte.  Resultatet blev en debatt där det egentligen inte fanns någon vinnare, bara en stor förlorare, de amerikanska väljarna.

Okej, Joe Biden fick i alla fall lite sagt om vad han ville göra med landet om han skulle bli vinna valet. Trump lugnade ner avbrotten lite på slutet. Trump hade dock inte så mycket själv att säga om framtiden.

Det var snarare det Trump inte sa, som väckte mest uppmärksamhet efteråt. Som när utfrågaren Chris Wallace, uppmanade honom att här och nu ta avstånd från vit maktrörelsen i USA, de högerextremister som FBI utmålar som ett av landets största terrorhot. Det enda Trump sa om högerextrema Proud Boys, innan han bytte spår var:

– Stand back, stand by...

Ett verbal groda får vi hoppas. Stand by, betyder som bekant något helt annat, typ gör er redo.

Bägge fick också frågan till slut om de kunde garantera att verka för ett fredligt maktskifte och att acceptera vinnaren när alla röster räknats. Joe Biden, svarade ja, utan några egentligen reservationer.

Trump gjorde det inte. Han började i stället tala om hur illa några republikanska vallokalsgranskare blivit bemötta.

Det är ett svar som inte bådar gott inför november. 

Donald Trump och Joe Biden drabbade samman i kaosartad duell.
Klipp från debatten mellan Trump och Biden.
”Om det blir jag så kommer jag vara en president för både demokraterna och republikanerna”.