Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Uppmaningen från Xi: Förbered er för krig!

Expressens utrikesredaktör, Mats Larsson, om den nya kritiserade säkerhetslagen.
En grupp kvinnliga soldater från Kinas armé paraderar framför en affisch med Kinas president Xi Jinping.Foto: NG HAN GUAN / AP

Allt fler varnar för ett kallt krig mellan USA och Kina.

Hongkongs nya påtvingade säkerhetslagar förbättrar inte läget.

Och Kinas president Xi Jinping går ett steg längre.

Kinas armé måste ”förbereda sig för krig”, säger han.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så kom beslutet som så många i Hongkong fruktat. Kinas Nationella folkkongress har antagit de nya säkerhetslagarna som tillkännagavs i förra veckan.

Det tros dröja framåt september innan de träder i kraft, men Hongkong kommer inte att vara sig likt hädanefter.

Detaljerna i lagen är inte kända, men det handlar om lagstiftning mot undergrävande av statens makt, mot försök till att bryta sig loss, mot terrorism. Demokratianhängarna fruktar - antagligen med rätta - att detta kommer att användas emot dem för att strypa framtida protester.

Demonstranter grips av polis i Hongkong. De nya säkerhetslagarna ger Kina ökat inflytande över Hongkong.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppmaningen: Ta bort Hongkongs specialregler

USA:s utrikesminister Mike Pompeo menar att Hongkong inte längre kan anses ha en ”hög grad av autonomi”. Han uppmanar nu den amerikanska kongressen att beröva Hongkong de specialregler som territoriet haft i exempelvis finans-, handels- och visumfrågor.

När Hongkong överlämnades till Kina 1997 från Storbritannien så kom parterna överens om att Hongkong skulle ha en speciell status fram till 2047. Det är den statusen Pompeo nu ifrågasätter och demokratianhängarna fruktar att ”ett land, två system” håller på att förvandlas till ”ett land, ett system”.

Helt klart är att detta kommer att leda till än sämre relationer mellan USA och Kina. Pompeo är i Kina mycket impopulär, inte minst sedan han anklagat Kina för att ha läckt ut coronaviruset från ett av sina laboratorier.

Den negativa utvecklingen har fått många analytiker att börja tala om att relationen mellan Kina och USA är på väg att förvandlas till ett nytt kallt krig. Ja, även Kinas utrikesminister Wang Yi har varnat för den risken.

Xi Jinping: ”Stor historisk utveckling”

Kina har länge varit irriterat över proteströrelsen i Hongkong och många tror att Peking agerar nu, när världen är upptagen med covid-19. Kina försökte först tysta ner utbrottet och begick misstag, men har varit betydligt mer framgångsrikt än USA när det gäller att bekämpa sjukdomen.

Kinas president Xi Jingping har ofta talat om Kinas ”nationella vitalisering”. Och när USA kliver tillbaka från sin globala ledarroll, så tar Kina ett steg fram.

– Stor historisk utveckling händer alltid efter större katastrofer, sa Xi Jinping vid ett tal nyligen. Vår nation stålsattes och växte upp med svårigheter och lidande.

Men den tiden är över. Förre ledaren Deng Xiaoping gav kineserna ett bättre ekonomiskt liv. Xi Jinping vill göra ”China great again”.

”Nödvändigt att trappa upp”

Det gäller även på det militära området. Kinas president kan sin historia, vet vad som kan hända. Och han var ovanligt rättfram nyligen i ett tal inför en grupp kinesiska militärer. Så här sa han, enligt nyhetsbyrån Xinhua, om den kinesiska arméns roll efter coronakrisen:

– Det är nödvändigt att utforska vägar att träna och förbereda för krig eftersom försöken att kontrollera epidemin har normaliserats. Det är nödvändigt att trappa upp förberedelserna för väpnad konflikt, att vara flexibla i stridsträning, och att förbättra vår militärs möjlighet att genomföra militära uppdrag.

President Xi Jinping har uppmanat Kinas toppmilitärer att ”förbereda sig för krig”. Här i en arkivbild från 2017 inspekterar han kinesiska trupper.Foto: LI GANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kinas militärbudget ligger fortfarande långt efter USA:s men allt större resurser satsas på militären. Försvarsbudgeten höjs med 6,6 procent det kommande året.

Och det finns experter i USA som varnar för att USA inte alls är så överlägset militärt som många där kanske tror. I nyutkomna boken ”Kill Chain” varnar Christian Brose för att Kina på många sätt gått om, med smartare vapen, exempelvis en robot som kan slå ut amerikanska hangarfartyg.

Coronakrisen har hittills förstärkt känslan av att USA är en dominerande stormakt på väg neråt, medan Kina klättrar som konkurrent. Graham Allison varnade redan i en bok 2017 för riskerna när en försvagad stormakt möter en rivaliserande växande makt.

Allison studerade 16 exempel från de senaste 500 åren med sådana situationer. Tolv av dem slutade med väpnad konflikt. Boken hette ”Destined for war”.

Xi Jinping verkar ha läst den. 

Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie om situationen kring Hongkong.