Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Ukrainas splittrade politiker spelar Moskva i händerna

Mattias Carlsson rapporterar direkt från Ukraina.
Ukrainas förra president Petro Porosjenko.
Foto: UKRINFORM/SHUTTERSTOCK / UKRINFORM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ukrainas president Volodymyr Zelenskij.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det kan tyckas att det ryska hotet mot Ukraina skulle få Kievs ledande politiker att sluta upp och enas.

Men det är precis tvärtom.

Och det spelar Moskva i händerna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss leka tanken att det är år 1940, Storbritannien hotas av invasion av Tyskland och premiärminister Winston Churchill väljer då att inleda en rättsprocess mot sin företrädare Neville Chamberlain för ”förräderi” och för att ”stödja terrorism”.

Otänkbart förstås. Men det är ungefär vad som pågår i Ukraina just nu.

Okej, liknelsen haltar betänkligt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskij är ingen Churchill, Ryssland är inte Nazityskland och Ukrainas förra president Petro Porosjenko besegrades av Zelenskij i presidentvalet 2019.

Men den ryska uppladdningen vid Ukrainas gräns är på allvar och det är knappast läge just nu för Ukrainas ledande politiker att gräla och attackera varandra inbördes.

Men den 6 januari fick Petro Potrosjenko sina tillgångar frysta genom domstolsbeslut och åklagarmyndigheten meddelade att han är föremål för en brottsutredning om högförräderi och stöd till terrorister.

Porosjenko förnekar anklagelserna, som går ut på att han under sin tid som president köpte kol från rysktrogna separatister i Donbas 2014 och 2015 när kolbristen var stor i Ukraina.

Porosjenko lämnade Ukraina i förra månaden men återvände under måndagen med flyg till Kiev. Det blev kaotiskt på flygplatsen där passpolisen först inte ville släppa in honom.

Han fick till slut tillträde och väntades dyka upp vid en domstolsförhandling senare under dagen. Fler av hans anhängare hade samlats vid flygplatsen.

- Detta är en hämnd från myndigheterna och ett försök av Zelenskij att eliminera sin största rival i ukrainsk politik, sa en av dem, Anton Ivasjtjenko till nyhetsbyrån AP.

Petro Porosjenko talar inför sina anhängare innan han går in i domstolslokalen. Han anklagas för förräderi.
Foto: MAXYM MARUSENKO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MAXYM MARUSENKO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Petro Porosjenko valdes till Ukrainas president 2014 och är en av Ukrainas många superrika oligarker som kontrollerar stora delar av ekonomin. Han gjorde sin förmögenhet på choklad.

Han anses tillhöra det nationalistiska lägret och har sitt starkaste stöd i västra Ukraina där motståndet mot Ryssland är som störst. Men han anklagades också för korruption och misskött ekonomi och förlorade presidentvalet 2019 mot Volodymyr Zelenskij.

Zelenskij har en osannolik bakgrund för en president. Han slog igenom i en tv-serie där han spelar en fiktiv person som blir vald till Ukrainas president. Nå, verkligheten efterliknade dikten.

Zelenskij lovade bekämpa korruptionen och ordna fred med Ryssland. Han har själv ryska som modersmål, och hade en del framgångar i början, bland annat ett fångutväxlingsavtal med Moskva.

Men nu efter snart tre år vid makten så har besvikelsen med honom vuxit. Zelenskij är fortfarande populärast men Porosjenko har knappat in och ligger på andra plats.

Utomstående bedömare konstaterar dock att detta är värsta möjliga tillfälle för Ukraina att nu inleda en process mot landets ex-president. Ukraina har stort behov av internationell sympati för att stå emot ryska påtryckningar.

Ukraina har fungerat betydligt bättre än Ryssland vad gäller demokratiska val och maktskiften, men det är också ett land där oligarker har stort inflytande, med stora ekonomiska problem och en korruption som är på ungefär samma förfärliga nivå som i Ryssland.

President Zelenskij hävdade i november att Ryssland planerade en kupp i Kiev med stöd av en av landets oligarker, men inget hände och det var lite si och så med bevisen för dessa ”kupplaner”.

Ukraina behöver visa upp sig från sin bästa sida dessa dagar. Det är inte riktigt vad som sker.  Bara Ryssland tjänar på det.