Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Tvingad till tystnad – det bästa för Trump

Expressens utrikesredaktör summerar nattens debatt.
Donald Trump blev nästan en normal debattör i nattens sammandrabbning med Joe Biden.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hade sin mikrofon tidvis tystad i natt.

Det var det bästa som kunde hända honom.

Han blev en nästan normal debattör.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns trots allt ögonblick när Donald Trump lyssnar på sina rådgivare. De visste alla att hans första tv-debatt mot Joe Biden varit en katastrof på grund av presidentens ständiga avbrott.

Nå, debatt nummer två blev ingen katastrof för Donald Trump. Och mycket tack vare att han denna gång valde att låta Joe Biden tala till punkt och därefter gå på offensiven.

Debatten blev heller ingen katastrof för Joe Biden. Men det kom ett ögonblick mot slutet som kan kosta honom.

Ibland är det inte vad som sägs på scen som folk minns, utan vad debattörerna gör. Och cirka tio minuter före debattens slut tog Biden en lång titt på sitt armbandsur.

Joe Biden kollar på klockan. Hur mycket är det kvar av debatten?
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Han gjorde det antagligen spontant sedan debattens moderator Kristen Welker sagt att ”tiden håller på att ta slut”, men det gav också känslan av att den 77-årige Biden önskade att det här snart var över.

Det är i alla fall så många tolkade George Bush när han i en tv-debatt mot Bill Clinton och Ross Perot 1992 gjorde exakt samma sak. Det har blivit ett klassiskt tv-debattögonblick, ett sånt där deltagarna helst vill undvika.

Men därmed inte sagt att Joe Biden hade en dålig afton. Han vann exempelvis helt klart den första ronden som handlade om coronaviruset, president Trumps andra motståndare i detta val.

Trump inledde exempelvis med att säga att en del förutspått att 2,2 miljoner kunde dö, men det är – som många vet – i det helt osannolika scenariot att USA inte hade vidtagit några som helst åtgärder.

Biden kontrade med att 220 000 amerikaner dött och svarade skarpt emot när Trump sa att USA lär sig att leva med det. Trump själv har ju varit sjuk.

– Han säger att vi lär oss leva med det. Folk lär sig att dö med det! kontrade Biden.

Biden kallade också Trump för en av de mest rasistiska presidenter USA haft och hade ett starkt ögonblick när han talade om de 545 barn som separeras vid gränsen mot Mexiko 2018 och som fortfarande inte vet var mamma och pappa är.

Trump hävdade att de kommit ensamma, insmugglade. Biden noterade helt korrekt att de kommit med sina föräldrar och separerades av amerikansk gränspolis. Och nu vet alltså myndigheterna inte längre var föräldrarna är.

– Men de tas väl om hand, sa Trump i ett kyligt citat som kan stå honom dyrt.

Men säkert är också att Trumps anhängare har betydligt mer anledning att vara nöjda med honom denna gång. Han återkom exempelvis ofta till det faktum att Biden varit politiker i 47 år, däribland åtta år som vicepresident, så varför gjorde han inte under alla dessa år, det han nu lovar att göra.

– Du är som alla politiker, sa Trump. Bara en massa snack, och inget agerande.

Han gick också som väntat till angrepp mot Bidens familjemedlemmar och anklagade sonen Hunter Biden för att ha tagit emot miljoner i ersättning från företag och personer i Ukraina, Kina, Ryssland när Joe Biden var vicepresident.

– Det är inte sant, sa Biden, en fras han använde ofta under natten.

Trump hoppades att Bidens ålder skulle synas och att Biden skulle ge oss något ögonblick av stor förvirring. Det skedde inte, men det fanns som så ofta stunder med Biden då det var lite svårt att hänga med.

Och Trump reagerade på en gång när Biden mot slutet uttalade sig kritiskt mot oljeindustrin. Trump hoppas det kan kosta röster för Biden i delstater som Texas och Pennsylvania.

Det är Biden som leder i mätningarna och han hade mest att förlora i natt. Det hände knappast något i debatten som kommer att dramatiskt förändra opinionsläget. Och minns att 47 miljoner redan har röstat.

Och skulle Trump förlora valet den 3 november, så är det antagligen ett citat från den första debatten som kommer att bli ihågkommet och sammanfatta väljarnas dom över Donald Trump.

Det var när Joe Biden, trött över alla avbrott, sa.


- Will you shut up, man!

Se hela debatten:

Presidentkandidaterna möttes i sista tv-clashen inför valet.

Fler klipp från nattens debatt:

Trumps svar på Bidens angrepp i natt.
Biden till attack mot Trumps agerande vid gränsen.
Presidentkandidaterna om hanteringen av pandemin.
Pengabråket under nattens presidentvalsdebatt.
Coronaviruset stort ämne när Trump och Biden möttes igen.