Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Trumps stora mun kan bli hans fall

Donald Trump träffade ryske utrikesministern Sergej Lavrov.
Foto: Russian Foreign Ministry Handout / Epa / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Inga amerikanska journalister fick närvara vid mötet med ryssarna. Men en rysk fotograf var med ett tag och det var Ryssland som släppte fotografierna.Som sagt, pinsamt”, skriver Mats Larsson.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Donald Trumps stora mun kan mycket väl bli hans fall.

Det var ju inte så smart att skryta inför Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Och förse honom med topphemligstämplat material.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilderna var pinsamma nog för president Donald Trump. Bilderna från Vita huset på den leende amerikanska presidenten tillsammans med en storskrattande rysk utrikesminister och en lika glad Washington-ambassadör Sergej Kisljak.

Mötet ägde rum förra onsdagen, bara några timmar efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey. Trump har senare gjort klart att han inte gillade FBI:s utredning om eventuella kopplingar mellan Trumps valkampanj och Ryssland 2016.

Inga amerikanska journalister fick närvara vid mötet med ryssarna. Men en rysk fotograf var med ett tag och det var Ryssland som släppte fotografierna.

Som sagt, pinsamt.

Men allt har just tagit en betydligt allvarligare vändning. Enligt Washington Post berättade Trump saker under mötet som han definitivt inte borde ha gjort.

Trump kom in på en attack som IS planerade och som USA fått information om. Det var mycket känsliga uppgifter som USA fått från en allierad, information som USA inte ens fick föra vidare till sina allierade.

– Jag får fantastiska underrättelser, ska Trump ha sagt som inledning till sin berättelse för ryssarna.

Det låter med andra ord som om Trump var Trump. Han ville imponera på sina ryska gäster. Skryta lite om sig själv. Som han så ofta gör.

Enligt Washington Post blev andra som deltog i mötet så alarmerade att de kontaktade cheferna för CIA och NSA, de två underrättelseorganisationer som skött kontakten med den främmande makt som försett USA med IS-uppgifterna.

Vita huset gick till motangrepp kort efter att Washington Post publicerat sin artikel. HR McMaster, USA:s Nationella säkerhetsrådgivare, skickades bland ut för att dementera.

Men problemet för president Trump är att hans stab förbrukat lite för mycket av sitt förtroende med sina många inkorrekta uttalanden, senast i förra veckan med de första felaktiga skälen till varför FBI-chefen James Comey avskedades. Så andra amerikanska medier körde – trots dementierna – på för fullt med Washington Posts story.

Sant är att Trump antagligen inte begått något brott. Han är president. Han kan själv fatta beslut om att blocka bort hemligstämpeln på material.

Det troliga här är att Trump inte insåg själv vad han egentligen berättade. Eller rättare sagt vilka slutsatser som en klok lyssnare kan dra av det presidenten just sagt. Exempelvis om vem källan antagligen är.

Kommentarerna från personer inom utrikes- och säkerhetstjänsterna är hursomhelst hårda. Som går det att anförtro president Trump med känslig information, om han sedan sprider den vidare?

Eliot Cohen, professor i strategiska studier, som bland annat arbetade för George W Bush – så ja, en republikan – säger så här:

– Om det var ett olycksfall i arbetet så skulle det vara skäl för avsked för alla andra.

– Om det var medvetet så skulle det vara förräderi.

Förra veckan var mycket stökig för president Donald Trump. Den här veckan ser inte ta att bli särskilt mycket lugnare.