Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Trumps segertåg fortsätter tuffa på

LONDON. En yankee från New York erövrade South Carolina och den amerikanska södern.

Donald Trump fortsätter sitt segertåg.

Och Hillary Clinton har precis börjat sitt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är lätt att förstå om en del veteraner i det republikanska partiet förtvivlat skakar på huvudet i dag. För detta är inte deras pappas parti längre.

Ja, det är inte ens deras storebrors parti. Och ingen kan symbolisera det tydligare än Jeb Bush, mannen som för ett år sedan var storfavorit att vinna nomineringen som republikanernas presidentkandidat.

Nå, det kommer inte att ske. Jeb Bush hoppade av i natt. Det blir ingen tredje Bush i Vita huset.

Men det är dags att börja tänka tanken att det kan bli en första Trump där. Donald Trump har nu vunnit både New Hamsphire och South Carolina.

Den som vunnit dessa bägge delstater för republikanerna har sedan 1980 alltid gått vidare och även tagit hem nomineringen. Så oddsen talar för honom nu.

Men detta är ett år som inget annat, ett år då gamla regler inte längre gäller. Det är därför på tok för tidigt att kröna Donald Trump som segrare.

De som bestämde sig på slutet i South Carolina valde Marco Rubio eller Ted Cruz i stället, de två kämpade sida vid sida om andra platsen och Rubio verkar ha vunnit med en hårsmån.

Trump kan ha betalt ett pris för sina senaste utspel. Han gick bland annat till starkt angrepp mot president George W Bush, detta i en delstat med stark militär tradition där många tjänat under den 43:e presidenten.

Han hamnade till och med i gräl med påven. Vad mer kan inte komma under de följande veckorna?

För kampen fortsätter förstås. Nu först till Nevada på tisdag och sedan - betydligt viktigare - till Super Tuesday den 1 mars då elva delstater går till val, de flesta i den amerikanska södern.

Och efter South Carolina så är detta nu i praktiken ett tremannarace. De jublade både hos Cruz och Rubio när Jeb Bush tillkännagav att han hoppar av.

Det är i sanningens namn Rubio som har störst anledning att glädjas över det. Han har störst chans att ta hem Bushs anhängare.

Och de som för allt i världen inte vill att Trump ska vinna - och jag har mött många republikaner som har den åsikten - kan i alla fall än så länge trösta sig med att Trump hittills haft ett tak på kring 35 procent av rösterna. Han fick cirka 32 i South Carolina.

Marco Rubios hopp är att han ska kunna besegra Trump i senare primärval, om det bara står mellan dem två. Fast då måste han först slå ut Ted Cruz, och ju längre detta är en kamp mellan tre personer eller fler, desto större vinnare är Donald Trump.

På den demokratiska sidan så är det sedan länge en kamp mellan två personer. Och det var Hillary Clinton som i går vann nomineringsmötet i Nevada.

Det var en viktig seger för henne. För Bernie Sanders hade behövt en vinst här, för att skapa medvind inför den kamp om nu stundar i södern.

Demokraterna håller sitt primärval nästa lördag, och Hillary har en klar ledning i mätningarna där. Hillary - och Bill - Clinton har sedan länge en god relation med USA:s afroamerikanska väljare.

Ja, Bill Clinton, kallades ibland skämtsamt USA:s förste svarte president när han bodde i Vita huset. Bernie Sanders är fortfarande en rätt okänd, vit äldre man för många av USA:s svarta.

I South Carolina brukar cirka varannan väljare i de demokratiska primärvalen vara afroamerikaner. Det talar för ännu en seger för Hillary och ett lovande läge inför Super Tuesday.

Så hon tog ett par rejäla kliv mot nomineringen i natt. Donald Trump också.

Vi kan alltså få en kamp mellan två New York-bor i höst. Hillary vs The Donald. Vilka tv-debatter det skulle bli!