Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Trumps närmaste överger honom nu

Ministrar i Donald Trumps regering diskuterar nu möjligheten av avsätta president Trump i förtid, rapporterar CNN.
Donald Trump är ensam kvar under sina sista dagar i Vita huset.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Först ut att överge Trump var Stephanie Grisham, Melania Trumps stabschef och presidentens tidigare presschef.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Senator Lindsey Graham har tröttnat efter händelserna den 6 januari.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Även presidentens nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien, till höger i bild, överväger att avgå.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Mike Pence har ännu inte avgått, men det kan mycket väl vara en tidsfråga.
Foto: ERIN SCHAFF/UPI/SHUTTERSTOCK / ERIN SCHAFF/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Även senator Tom Cotton har tröttnat.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Vice pressekreteraren Sarah Matthews har också lämnat.
Foto: Twitter
1 / 8

Han är ensam kvar, vandrande i Vita husets korridorer.

Likt en maktgalen kung på sina sista dagar.

Även president Donald Trumps närmaste överger honom efter stormningen av kongressen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev för mycket även för senator Lindsey Graham. Han har lojalt stått vid Donald Trumps sida under de fyra år som gått, försvarat presidenten gång på gång.

Men inte längre. Inte efter den 6 januari 2021. Inte efter det krossade glaset som i natt låg utspritt i kongressbyggnaden där blod spillts och ett liv krävts.

– Trump och jag har haft en helsikes resa, sa Lindsey Graham i natt.

– Allt jag kan säga är, räkna bort mig. Nog är nog. Vi måste få ett slut på detta.

Han är inte ensam republikan med de åsikterna. För det är inte bara demokrater som lägger skulden till det som hände i går på USA:s 45:e president.

President Donald Trump hade ju bara några timmar före stormningen själv talat till folkmassan och uppmanat dem att tåga mot kongressen. Ni kommer aldrig att ta tillbaka landet med svaghet, sa han bland annat.

Det är sådana ord som fick Liz Cheney, republikansk medlem i representanthuset och dotter till förre vice presidenten Dick Cheney, att säga sådana här saker:

– Det råder ingen tvekan om att presidenten skapade mobben, han uppmuntrade mobben, presidenten talade till mobben. Han tände elden.

Liz Cheney har uttalat en del kritik mot Trump tidigare, men inget som detta. Senator Tom Cotton har varit desto trognare. Även han har dock fått nog och uppmanade i natt Trump att acceptera valresultatet och ”sluta vilseleda det amerikanska folket”.

Även flera medarbetare till presidenten har till slut tröttnat. Stephanie Grisham var först ut. Hon är Melania Trumps stabschef och var tidigare presschef för presidenten.

Andra följde snart efter, som vice pressekreteraren Sarah Matthews och Matthew Pottinger, biträdande nationell säkerhetsrådgivare. Amerikanska medier uppger också att Robert O'Brien, presidentens nationelle säkerhetsrådgivare överväger att avgå.

O'Brien hade tidigare under dagen gett sitt stöd till vicepresident Mike Pence. Den superlojale Pence drog till slut på sig Trumps vrede genom att göra klart att han inte tänkte försöka omkullkasta valresultatet när han i går ledde röstsammanräkningen, den sammanräkning som blev avbruten av folkmassan.

Nej, Mike Pence har inte avgått, men även hans tålamod med presidenten tycks tryta och han fördömde mycket starkt våldet och det som inträffat, när han återupptog proceduren i kongressen i natt.

Det var sedan samme Pence som senare bekräftade att Joe Biden valts till USA:s 46:e president. Donald Trump sa kort därefter i ett uttalande att maktöverlämnandet kommer att ske under ordnade former, men han ifrågasätter fortfarande valresultatet.

En del hoppas nu att Mike Pence ska använda det 25:e tillägget till konstitutionen och få president Donald Trump avsatt. Konstitutionen ger utrymme för det. Det krävs att en majoritet av regeringens medlemmar röstar för. Transportministern Elaine Chao blev för övrigt under torsdagen den första ministern som avgick efter kaoset i kongressen.

Trump lär dock inte bli avsatt. Om regeringen mot förmodan röstar för att avsätta honom så kommer han säkerligen att bestrida detta och i så fall krävs två tredjedels majoritet i kongressens bägge kamrar för att få honom avsatt.

Dessutom återstår ju mindre än två veckor innan maktskiftet äger rum i Vita huset. Donald Trump har tidigare antytt att han kan tänka sig att ställa upp igen vid valet 2024, men gårdagens händelser har rimligen minskat sannolikheten för det.

Det finns till och med röster som menar att han nu snabbt borde ställas inför riksrätt för det som skett. Den som blivit fälld i en riksrätt kan inte ställa upp igen i ett amerikanskt presidentval.

Men det finns ingen tid för det heller. Viktigast är dock att tiden nu snabbt rinner ut för USA:s 45:e president.

Trump har inte många lojala vänner kvar i det republikanska toppskiktet. De verkar slutligen ha vaknat upp och insett den skada Trump orsakat partiet.

Men vreden de bidragit till att skapa bland de egna väljarna kommer inte att försvinna på en dag. Nu kommer notan.

Katie och Kelly berättar för Expressens Johan Eriksson om deras syn på onsdagens händelser.