Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump visar vilken usel förlorare han är

Expressens utrikesredaktör kommenterar Trumps kritiserade tal.
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är ingen nyhet att Donald Trump är en usel förlorare.

”Loser” - förlorare, är ett av hans vanligaste skällsord.

Men det börjar bli dags att förbereda talet.

Talet som varje förlorare hållit för att avsluta ett amerikanskt val.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, det är inte över än. Men Joe Biden har just tagit ledningen i Pennsylvania och har tidigare i dag också gjort detsamma i Georgia. Om dessa siffror står sig så vinner han presidentvalet med råge. 

Räkna ändå med att det kan dröja ett tag till innan det är avgjort. Det beror på segermarginalen. Även i Georgia kan den bli så liten att även militärröster, amerikanska soldater i utlandet och deras anhöriga, måste inväntas.

Så nej, det finns ingen anledning för tillfället för Donald Trump att ge upp. Det kan bli fråga om omräkningar. Hans kampanj har redan gått till domstol i flera fall.

Men låt oss också komma ihåg detta. President Donald Trump har under dessa fyra år älskat att tala om sin fantastiska, historiska seger i valet 2016. 

Men segermarginalen var inte stor den gången heller. 11 000 röster i Michigan, 27 000 i Wisconsin, 45 000 i Pennsylvania.

Det kan bli liknande siffror denna gång. Fast åt andra hållet. Men Donald Trump visar inga tecken på att acceptera det.

– Om ni räknar de legala rösterna, så vinner jag lätt. Om ni räknar illegala röster, så kan de försöka stjäla valet, sa han i natt vid ett framträdande i Vita huset.

Detta är falskt. Ett djupt oansvarigt och potentiellt farligt uttalande av en sittande amerikansk president i väntan på ett valresultat. Och nej, några bevis presenterade han förstås inte.

Trumps har hela tiden faktagranskats som president och gång på gång på gång beslagits med felaktigheter, överdrifter, och ja, lögner. 

Washington Posts faktagranskning av hans uttalanden i natt var inget undantag. Men nu är insatserna så mycket högre, de falska påståenden så mycket farligare.

Visst, det kan ha förekommit problem med röstningen på sina håll, men då vänder man sig till domstol och får saken prövad. Det är också vad Trump-kampanjen gjort. I ett fall i Georgia, handlade det om röster som påstods ha lämnat in för sent. Domstolen ansåg annorlunda.

Så åter, det finns ingen anledning än för Donald Trump att erkänna sig besegrad, men det ögonblicket rycker närmare. Och det är viktigt för nationen, att han klarar av att leverera det talet.

Det är så amerikanska val slutar. Förloraren erkänner sig besegrad. USA är ett polariserat land, men det har varit så i många år nu, och det har inte hindrat tidigare förlorare från att i god ton acceptera förlusten.

– Detta är smärtsamt och kommer att vara så länge... Donald Trump kommer att bli vår president. Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och möjligheten att leda, sa Hillary Clinton 2016.

– Jag har kraftiga invändningar mot domstolens beslut, men jag godtar det. I kväll för vår enighets skull och demokratis skull, ger jag upp mina anspråk, sa Al Gore 2000 efter att HD gett George W Bush segern.

Al Gore hade förlorat Florida och därmed valet med 530 röster!

– Vi kämpade den goda trons kamp och jag tror att jag upprätthållit presidentämbetets anseende, sa George HW Bush efter förlusten 1992.

Bush var den senast sittande presidenten som inte lyckades bli omvald. Han visade hur man lämnar Vita huset mot sin vilja.

Se nattens tal från Trump som avbröts i USA

Presenterade inga bevis för valfusk – talet avbröts av stora tv-kanaler i USA.

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat. 

LÄS MER: Reportagen du inte få missa om valet i USA. 

LÄS MER: Direktrapport om valet – hela dygnet