Donald Trump höll presskonferens. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll presskonferens. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson

Trump verkar lita mer på Moskva än på CIA

Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten beter sig som nazisterna.

Kritik från någon CIA-kritiker på yttersta vänsterkanten?

Nej, en salva från Donald Trump en dryg vecka innan han blir USA:s president.

Något liknande har vi aldrig sett.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så höll han då slutligen sin presskonferens, USA:s blivande 45:e president. Det har varit tradition att segraren i ett amerikanskt presidentval håller en presskonferens kort efter segern, men Donald Trump drog ut på det i det längsta.

Den viktiga formella nyheten var beskedet att Trump släpper kontrollen över sitt imperium och placerar sina egna tillgångar i en stiftelse som han inte själv styr. Men nej, han säljer inte.

Han bjöd sedan på verbalt fyrverkeri av det slag som vi vant oss vid under valkampanjen. Och han uppträdde och talade ofta mer som en Donald Trump än en president Trump.

En person som fortfarande måste använda superlativer så fort han talar om sig själv och det han gjort. Som fortfarande verkar känna att han måste sälja sig själv och sitt namn.

Och tydligt är att amerikanska medier kan räkna med en infekterad relation till den nya presidenten. I alla fall en del av dem.

 

Nyhetssajten Buzzfeed kallade Trump för en ”misslyckad hög sopor” och han vägrade ta en fråga från CNN som han beskyllde för att ägna sig åt fejkade nyheter.

Det var CNN:s avslöjande att den amerikanska underrättelsetjänsten inkluderat en rapport om att Ryssland möjligen har komprometterande uppgifter om Trump, som fick honom att flyga i luften.

Uppgifterna är tillsynes ogrundade och inga journalister har lyckats få dem bekräftade. De kan mycket väl visa sig felaktiga.

Och Trump gjorde klart vad han tycker om detta. Han är mycket upprörd över att de amerikanska underrättelsecheferna inkluderat materialet i den rapport de presenterade för Trump, för president Barack Obama och för ledare i kongressen i förra veckan. Än värre för Trump, det läckte ut.

Trumps relation till CIA, NSA och de andra tunga underrättelsetjänsterna har redan varit infekterade. Trump har varit öppet kritisk till deras slutsats att Ryssland låg bakom hackerattackerna mot det demokratiska partiet och slutsatsen att Vladimir Putin ville att Trump skulle vinna valet.

 

Vid presskonferensen i New York, medgav nu Trump att jo, det var nog Ryssland trots allt som hackat, men han gick till förnyat angrepp över att information från briefingen läckt ut på det här viset och att den innehöll ”fejkat material”.

Han liknade underrättelsetjänstens agerande vid Nazityskland i en tweet under tisdagsmorgonen, och upprepade kritiken vid presskonferensen. Han säger alltså i praktiken att CIA uppträder som Gestapo.

Det är osannolika ord från en tillträdande amerikansk president och bådar inte gått för det framtida samarbetet. USA verkar i nästa vecka få en president som för tillfället mer litar på Moskva än sin egen underrättelsetjänst.

Han beskyller redan amerikanska medier för att vara politiskt emot honom, han verkar även anse att organisationer som CIA är det. Det är ingen sund start.

Men, men Donald Trump har ju tidigare sagt att han är smartare än generalerna. Han tycks anse detsamma om spioncheferna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag