Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump siktar redan på revansch vid valet 2024

Expressens utrikesredaktör om valets utkomst.
Donald Trump.
Foto: ANNA MONEYMAKER / POOL VIA CNP / / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

President Donald Trump är inte en person som ger upp.

Så han har redan börjat sända ut trevare.

Han börjar sikta på presidentvalet 2024.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det dröjer antagligen ett rätt stort antal dagar innan Donald Trump slutligen på något sätt medger även han att USA:s 46:e president kommer att heta Joe Biden.

Enligt källor för både Washington Post och Wall Street Journal så inser Trump att försöken att via domstol ogiltigförklara Joe Bidens valvinst inte kommer att fungera. Men - som han säger:

– Låt mig ha den här fajten.

Donald Trump har inte gjort några offentliga uttalanden sedan förra torsdagen och tillbringar dessa dagar det mesta av tiden hemma i Vita huset, framför tv-apparaten eller vid telefonen.

Han ringer upp vänner och bekanta, diskuterar framkomliga vägar. Diskuterar framtiden. Washington Post citerar en högt uppsatt regeringskälla som talat med Trump de senaste dagarna. Så här har presidenten uttryckt det:

– Jag kommer helt enkelt att ställa upp 2024, jag kommer helt enkelt att ställa upp igen.

Fick rekordmånga röster

Det är ingen orimlig tanke. Donald Trump fick i detta val över 72 miljoner röster, fler än någon republikansk presidentkandidat någonsin fått.

Trump har haft svåra motgångar även under sin affärskarriär, genomgått ett halvdussin konkurser och stått på ruinens brant. Varje gång kom han på något sätt tillbaka.

En av hans unga läromästare var den kontroversiella advokaten och superfixaren, Roy Cohn, en gång Joe McCarthys högra hand. Han lärde Trump att alltid gå till attack, aldrig erkänna sig besegrad.

Det känns bekant dessa dagar. Trump kommer förmodligen aldrig att låta sig övertygas att Joe Biden vann ett rättvist val.

Minns att detta är mannen som fortfarande tror att det var valfusk som ledde till att Hillary Clinton vann fler röster än han 2016. Som ännu anser att han lockade en större folkmassa än Barack Obama vid sin installation som president.

Trumps kampanj skickar varje dag ut e-mail där han ber om pengar så att han kan fortsätta kampen för att vinna det just genomförda valet. Hans budskap om att omfattande valfusk har förekommit verkar också gå hem hos många av hans väljare, även om inga bevis för sådant har lagts fram.

Politico genomförde en mätning och fann att 70 procent av republikanska väljare inte anser att detta val har varit fritt och rättvist. Trump har under dessa fyra år förvandlat det republikanska partiet till sitt parti.

Trump hinner fylla 78 till nästa val

Om han har ambitionen att fortsätta leda dessa väljare även efter den 20 januari 2020 så lär ingen kunna ta det ifrån honom. Konsten att sälja in sig själv har alltid varit en av hans största styrkor.

Och ja, det har hänt förr att en president som förlorat sitt omval, återkom efter fyra år och fick sin revansch. President Grover Cleveland förlorade återvalet 1888 mot republikanen Benjamin Harrison.

Fyra år senare ställde Cleveland upp igen, vann och fick sin revansch. Han besegrade Harrison och efter att ha varit USA:s 22:a president blev han även dess 24:e president.

Skulle Trump göra något liknande så får han dock bara sitta en mandatperiod till. En sak som talar emot är förstås åldern. Trump blir 78 år 2024. Men det råkar ju å andra sidan vara exakt den ålder Joe Biden har när han svär presidenteden i januari.

Trump har just sparkat sin försvarsminister och i Pentagon finns en oro för att Trump så här på slutspurten ska besluta att kalla hem de återstående 4 500 amerikanska soldater som finns i Afghanistan.

Det skulle göra slut på den längsta amerikanska konflikten någonsin. Många amerikaner skulle gilla det, om än inte generalerna. Och vi skulle säkerligen få höra Trump brösta sig över det om han nu gör allvar av planerna på 2024.

Se mer


New York-borna tycker till om paret Trump.