Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trumps svidande örfil till danskarna

Trump nobbar Danmark.
Donald Trump ställer in besök till Danmark – efter Grönlandsnobben. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Så sker det alltså igen.

Donald Trump behandlar USA:s rivaler och motståndare bättre än sina allierade.

Han har just gett en svidande örfil till Danmark. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Danmarks förre statsminister Lars Lœkke Rasmusen undrade i en tweet om det inte handlar om ett aprilskämt. Han lär inte ha varit ensam med den funderingen.

Men USA:s president Donald Trump verkar i allra högsta grad ha varit allvarlig. Han vill köpa Grönland från danskarna och när svaret blev nej, så blev han putt.

Så putt att han beslutat sig för att skjuta upp det planerade besöket till Danmark. Han var inbjuden av drottning Margrethe II och hade bland annat en middag inbokad med henne.

Det är alltid en stor sak för oss små skandinaviska länder att få ta emot USA:s president. Så ett inställt besök svider.

Senast vi hade en amerikansk president på besök i Sverige var i september 2013 och den gången berodde det på att Barack Obama beslutat sig för att ställa in ett planerat besök i Ryssland. 

Det säger en del om dessa nu förvillande tider att hans efterträdare inte vill komma till en nära allierad, eftersom Danmark inte var så pigg på idén att sälja Grönland till USA.

Det var bara i förra veckan som det blev känt att Trump haft sådana här idéer. Han har sedan beskrivit det som i praktiken en stor markaffär, och affärer säger han sig ju vara duktig på.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kallade hela förslaget ”absurt” och nobbade mycket offentligt den amerikanske presidenten. Sånt gillar han som bekant inte. Detta är en mycket ömhudad ledare.

Han är dock i sanningens namn inte den förste amerikanske presidenten som varit intresserad av Grönland, världens största ö med en befolkning på 56 000, cirka 90 procent av dem grönländska inuiter.

Och USA har ju faktiskt vuxit genom just uppköp. Ryssland sålde Alaska till USA 1867 för 7,2 miljoner dollar.

USA:s president hette då Andrew Johnson och han var även intresserad av Grönland. Ett officiellt erbjudande om att köpa ön kom dock först under Harry Truman och början av det kalla kriget 1946. Danmark tackade nej.

Grönland har ett strategiskt värde för USA och har också sedan kalla kriget haft viktiga militärbaser där. Det finns också viktiga mineraler på ön, mineraler som blir lättare att komma åt i takt med att isen där smälter.

Trump verkade själv tona ner det hela med bland annat en skämtsam bild på twitter där han placerat ett gyllene Trump Tower på Grönland och lovade att inte göra något sådant.

Han hävdade också att Grönland inte var den viktigaste saken på agendan. Men tydligen tillräckligt viktig för att förnedra danskarna.

Detta är samma Danmark som stod vid USA sida i konflikten i Afghanistan och Irak. En insats som Danmark betalade med danska soldaters liv.

Men Donald Trump har gång på gång under sina år i Vita huset förnedrat och baktalat sina Nato-allierade i Europa. Han gav exempelvis intervjuer inför sina besök till Storbritannien där han var djupt kritisk mot landets förre premiärminister Theresa May.

Samtidigt har han numera mest bara snälla ord att säga om diktatorer som Nordkoras Kim Jong-un. Han uttrycker sin beundran för ledare som Kinas Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.

Ja, samma dag som han meddelade - via twitter förstås - att resan till Danmark skjuts upp, så argumenterade han igen för att Ryssland åter borde bjudas in till G7-toppmötet som äger rum i Biarritz i Frankrike till helgen. 

Det hette G8 under ett antal år men Ryssland uteslöts efter annekteringen av Krim 2014. 

Lars Lœkke Rasmusen undrade om det var en aprilskämt. Dansk folkepartis utrikespolitisk talesman Sœren Espersen gick ännu längre i sin kritik.

– Om han verkligen överväger detta (köpet av Grönland), så är det det sista beviset för att han blivit galen.

Han är nog inte ensam med den slutsatsen heller.

Andra har dragit den slutsatsen redan tidigare.

Expressens Mats Larsson: ”En enda stor markaffär för Trump”