Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump öppnar lådan som ingen vågat röra

"Det finns en låda någonstans i Vita huset för amerikanska presidenter märkt med varningstexten: Jerusalem, rör ej!", skriver Mats Larsson.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Det finns en låda någonstans i Vita huset för amerikanska presidenter märkt med varningstexten: Jerusalem, rör ej!

Donald Trump har hittat den och öppnar den i dag.

Så nu är det bara att hålla andan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Okej, någon fysisk låda finns inte, se det som en liknelse för den politik som alla amerikanska presidenter fört sedan 1995. Det var då USA:s kongress fattade ett beslut om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och därmed i parktiken erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Det är förstås vad den alltid varit för israelerna. Detta var huvudstaden i antikens judiska land, det var här David och Salomos tempel låg. Allt som återstår i dag är delar av den västra muren, Klagomuren.

LÄS ÄVEN: Trump erkänner Jerusalem som huvudstad: "Katastrofalt"

Men här finns också en av kristendomens viktigaste kyrkor, den Heliga gravens kyrka. Och här finns islams tredje heligaste plats, al-Aqsa-moskén och Klippmoskén.

Palestinierna ser även de Jerusalem som huvudstad i sin framtida stat. Kort sagt, det är en känslig plats, något som vi fått åtskilliga påminnelser om även i modern tid.

Det är därför inga nationer erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Det är därför presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama en gång var sjätte månad beslutade att skjuta upp det beslut som kongressen tog 1995.

Donald Trump är inte den första presidentkandidaten som under sin kampanj lovat att flytta på USA:s ambassad och erkänna Jerusalem. Men i dag tänker han hålla sitt ord. 

Trump ska enligt Vita huset-källor i ett tal senare i dag säga att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Han väntas också säga att ambassaden ska flyttas, men att det kommer att ta många år innan det är genomförbart.

Den amerikanska presidenten satt i telefon i går med bland annat palestiniernas president Mahmoud Abbas och ledarna för Jordanien, Saudiarabien och Egypten. Det är inte glada över detta. Inte alls.

Även många av USA:s europeiska allierade har starkt kritiserat Trumps beslut, exempelvis Frankrike. När USA:s utrikesminister Rex Tillerson besökte EU i tisdags så fick han ett märkbart kyligt mottagande av EU:s utrikesansvariga Frederica Mogherini. Så illa börjar USA relationer med Europa bli.

LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Om detta är allt kan Trump dra en suck av lättnad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar beslut för katastrofalt. Det är möjligt. Klart är att vreden blir stor i arabvärlden.

När Israels dåvarande premiärminister Ariel Sharon besökte Tempelberget 2000 så räckte det med en promenad där för att ett andra palestinskt uppror skulle bryta ut. Så explosivt kan Jerusalem vara.

Det kan förstås gå illa den här gången också. Trump kan inte säga att han inte blev förvarnad. En ny konflikt i Mellanöstern är inte precis vad världen behöver nu. Han förbättrar definitivt inte relationerna med arabiska och europeiska allierade. 

Donald Trump har gett sin svärson Jared Kushner i uppdrag att mäkla fred mellan israelerna och palestinierna. Än verkar inga egentliga framsteg ha gjorts och risken finns att hans beslut i dag definitivt tar död på hela processen.

Trump ska i samtal med Mahmoud Abbas ha sagt att han kommer att ge något tillbaka i gengäld till palestinierna. Oklart vad. Kanske är det en bluff, kanske finns det någon tanke om att ge en elchock till systemet och se vad som händer.

Säkert är att det inte hänt mycket på fredsavtalsfronten de senaste åren. Ett slags bistert status quo har rått, ett relativt lugn jämfört med många andra områden i Mellanöstern. Det kan definitivt bli bättre, men också betydligt sämre.

Trump kallar sig ofta avtalets mästare. Skulle han lyckas i Mellanöstern så gör han onekligen skäl för det namnet. 

Men han gör bäst i att komma ihåg att senast USA gav regionen en elchock - invasionen av Irak – så slutade det riktigt illa.