Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Trump öppnar lådan som ingen vågat röra

Donald Trump har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

LONDON. Det finns en låda någonstans i Vita huset för amerikanska presidenter märkt med varningstexten: Jerusalem, rör ej!

Donald Trump har hittat den och öppnade den i dag.

Så nu är det bara att hålla andan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Okej, någon fysisk låda finns inte, se det som en liknelse för den politik som alla amerikanska presidenter fört sedan 1995. Det var då USA:s kongress fattade ett beslut om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och därmed i parktiken erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Det är förstås vad den alltid varit för israelerna. Detta var huvudstaden i antikens judiska land, det var här David och Salomos tempel låg. Allt som återstår i dag är delar av den västra muren, Klagomuren.

Men här finns också en av kristendomens viktigaste kyrkor, den Heliga gravens kyrka. Och här finns islams tredje heligaste plats, al-Aqsa-moskén och Klippmoskén.

Palestinierna ser även de Jerusalem som huvudstad i sin framtida stat. Kort sagt, det är en känslig plats, något som vi fått åtskilliga påminnelser om även i modern tid.

 

Det är därför inga nationer erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Det är därför presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama en gång var sjätte månad beslutade att skjuta upp det beslut som kongressen tog 1995.

Donald Trump är inte den första presidentkandidaten som under sin kampanj lovat att flytta på USA:s ambassad och erkänna Jerusalem. Men i dag höll - till skillnad från företrädare som Clinton och Bush - han sitt ord. 

Trump erkände i ett tal från Vita huset Jerusalem som Israels huvudstad och beordrade också att USA:s ambassad ska flytta dit från Tel Aviv. En process som väntas ta många år.

Den amerikanska presidenten hade förvarnat bland annat palestiniernas president Mahmoud Abbas och ledarna för Jordanien, Saudiarabien och Egypten om vad som komma skulle. Det är inte glada över detta. Inte alls.

Även många av USA:s europeiska allierade har starkt kritiserat Trumps beslut, exempelvis Frankrike. När USA:s utrikesminister Rex Tillerson besökte EU i tisdags så fick han ett märkbart kyligt mottagande av EU:s utrikesansvariga Frederica Mogherini. Så illa börjar USA relationer med Europa bli.

 

Trump undvek att gå in på känsliga frågor som exempelvis hur stort detta israeliska Jerusalem är. Han sa - lite som plåster på såren för palestinierna - att han stödjer en tvåstatslösning om detta är vad parterna kommer fram till. 

Men detta är minst sagt minerad, religiös mark. I den ursprungliga delningsplanen från 1947 så hette det att Jerusalem skulle bli en internationell stad. Kriget som bröt ut året efter (araberna accepterade inte delningsplanen och gick till anfall) ändrade på det. 

Jerusalem status har alltid setts som den sista nöten som måste knäckas vid fredsförhandlingarna. Det är därför omvärlden valt att placerat ambassaderna i Tel Aviv. 86 länder har sina ambassader där, ingen har haft den i Jerusalem.

Donald Trump har gett sin svärson Jared Kushner i uppdrag att mäkla fred mellan israelerna och palestinierna. Än verkar inga egentliga framsteg ha gjorts och risken finns att hans beslut i dag definitivt tar död på hela processen.

 

Många varnar nu för att oroligheter kan bryta ut. Palestinierna har manat till tre dagar av vrede. Onsdagen förlöpte dock hyfsat lugnt.

De flesta experter på Mellanöstern kritiserar Trump för beslutet. Själv tror han att de har fel. Och visst, experterna har haft det förr. Kanske detta trots allt ger en elchock till systemet som får positiva saker att hända.

Säkert är att det inte hänt mycket på fredsavtalsfronten de senaste åren. Ett slags bistert status quo har rått, ett relativt lugn jämfört med många andra områden i Mellanöstern. Det kan definitivt bli bättre, men också betydligt sämre.

Trump kallar sig ofta avtalets mästare. Skulle han lyckas i Mellanöstern så gör han onekligen skäl för det namnet.

Men han gör bäst i att komma ihåg att senast USA gav regionen en elchock - invasionen av Irak - så slutade det riktigt illa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!