Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump lämnar svek, död och IS-flykt bakom sig

Expressens utrikesredaktör om varför offensiven startade.
USA:s president Donald Trump.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Det tog bara några dagar innan det hände, det många fruktat.

IS-flykten är redan i gång.

När Donald Trump gav sitt gröna ljus till Turkiets invasion så sattes mycket farliga saker i rullning.

Hur detta nu slutar vet ingen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varningarna om vad som riskerade hända om Turkiet tilläts gå till anfall mot kurderna i Syrien fanns garanterat med i briefingarna i Vita huset, om USA:s president bara brytt sig om att sätta sig in i detaljerna.

Men som hans förre utrikesminister Rex Tillerson vittnat, Trump är ”rätt odisciplinerad, gillar inte att läsa, läser inte briefing-rapporterna, gillar inte att gå in i detaljer, men säger mest: 'Detta är vad jag tror'”.

Så vid ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan så bestämde sig plötsligt Trump. Han skulle inte ställa sig i vägen för en turkisk invasion av det kurdkontrollerade området i Syrien.

Samma USA-allierade kurder som besegrade IS och intog Raqqa 2017. Samma kurder som kämpat sida vid sida med cirka 2 000 amerikanska soldater. Det amerikanska sveket fick även många republikanska politiker att ryta till.

Men vad hjälpte det. I onsdags satte offensiven i gång och nu händer det som många förutsåg.

Civil massflykt, avrättningar, övergrepp, och förlorad kontroll över läger där IS-medlemmar suttit. Över 700 bröt sig ut i går. Det riskerar bara vara början.

Samtidigt meddelade USA:s försvarsminister Mark Esper att USA nu drar tillbaka alla de 1 000 amerikanska soldater som funnits i Syrien.

Trump bestämde sig redan i december i fjol att dra tillbaka de 2 000 som funnits där, men det väckte sådana protester – och Jim Mattis avgång som försvarsminister – att han ändrade sig och nöjde sig med hälften.

Mellanöstern har inte lidit någon brist på kaos, men Trumps oförutsägbarhet som president har gjort en redan besvärlig situation än mer kaotisk.

Expressens Magda Gad rapporterar från Syrien.

Och med ett amerikanskt uttåg så skapas ett vakuum som måste fyllas. Turkiet är på god väg att göra det i nordöstra Syrien, kurderna betalar priset. Precis som de så ofta gjort i historien.

De kurdiska styrkorna har antagligen ingen chans mot den turkiska armén och flyget. Det är därför de nu valt att i stället vända sig mot sin forna motståndare Bashar al-Assad i Damaskus och Ryssland för hjälp. En farlig militär upptrappning.

Vi får antagligen också se ett uttåg av de brittiska och franska styrkor som funnits i Syrien när nu amerikanerna packar ihop. En lärdom för framtiden blir onekligen att USA inte är att lita på.

Kurderna har också gjort klart att de kommer att prioritera kampen mot turkarna. De riskerar då att inte ha resurserna att vakta de cirka 12 000 IS-terrorister, varav cirka 1 000 europeiska IS-medlemmar, som hållits fångna.

Lägg därtill de 70 000 familjemedlemmar som sitter i ett annat läger, de flesta kvinnor och barn.

Som massflykten visade under söndagen, så är risken stor att dessa IS-terrorister nu får en andra chans till frihet och fortsatt kamp för sitt kalifat. Donald Trump uppmanade tidigare Europa att ta hem sina IS-terrorister och ställa dem inför rätta.

EU har vänt och vridit på händerna men just inget gjort i praktiken. I värsta fall kommer IS-terrorister som suttit fängslade i Syrien, som hade kunnat tas hem och ställas inför rätta, nu att genomföra framtida terrordåd i någon av Europas städer.

Expressens Mellanösternkorrespondent om Turkiets offensiv mot Syrien.

Inte för att allt detta verkar bekymra president Trump. Han har flera gånger tagit åt sig äran av att ha besegrat IS.

I helgen twittrade han att ”andra kan vilja komma in och kämpa för den ena eller den andra sidan. Låt dem! Vi följer situationen noggrant. Oändliga krig”.

Det är ett tema han återkommit till under den vecka som gått sedan han gav Turkiet grönt ljus. Detta är deras krig, det tar aldrig slut, det är dags för USA att ta hem sina ”hjältar”.

Trumps agerande har väckt uppriktig förskräckelse bland amerikanska experter på utrikes- och säkerhetspolitik. Även bland många republikaner.

Men Trump räknar med att hemtagandet av soldaterna ska vara populär bland hans väljare. Han lovade ju 2016 att dra tillbaka USA från dessa oändliga krig. 

Efter sig bland kurderna i Syrien lämnar han svek, död och risk för nya terrordåd. Själv valde han att spela en runda golf efter sin tweet. 

Expressens Magda Gad rapporterar från Qamishli.