Mats Larsson

Trump kan få både privata och juridiska problem

Donald Trump
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stormy Daniels
Foto: CBS TELEVISION NETWORK
Melania Trump
Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / DOULIERY OLIVIER/ABACA STELLA PICTURES

Watergate lärde oss att det inte var brottet i sig utan försöken att dölja det som ledde till presidentens fall.

Så är det sex med Stormy Daniels eller försöken att dölja det som kan ge Donald Trump problem?

Antagligen bägge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är cirka 160 mil mellan president Donald Trump och hans hustru Melania denna måndagsmorgon. Han kommer inte att möta henne i Vita huset-korridorerna. Det ska han antagligen vara glad för.

Melania Trump stannade kvar i Florida, där paret som så ofta tillbringat helgen, medan presidenten reste tillbaka till Vita huset. Melania har tagit några dagar i solen för vårlovet.

De två har inte ofta synts offentligt tillsammans på sistone. Melania Trump uppgavs redan i januari vara rosenrasande på sin make. Det var då Wall Street Journal först rapporterade att Trumps advokat Michael Cohen betalt 130 000 dollar till porrfilmsstjärnan Stormy Daniels.

Pengar som Stormy Daniels fick i oktober 2016 för att inte berätta om den relation hon säger sig ha haft med Donald Trump tio år tidigare, 2006.

Men i går kväll satt Stormy Daniels slutligen i tv och berättade för CBS:s ”60 Minutes”. Och var säkra på att många miljoner amerikaner tittade på detta.

Domen efteråt var att hon gjort ett trovärdigt intryck. Intervjuaren Anderson Cooper behandlade henne också med respekt och försökte inte använda hennes bakgrund som porrfilmsskådespelerska och stripteasedansös emot henne.

Det var den andra kvinnan som Anderson Cooper intervjuat inom loppet av en vecka som sa sig ha haft en sexuell relation med Donald Trump under 2006. Den andra - Playboymodellen Karen McDougal - berättade sin historia några dagar tidigare.

McDougal sa att hon varit förälskad i Trump, Stormy Daniels var det inte. Porrstjärnan sa däremot att hon känt sig hotad av folk kring Trump, bland annat vid en konfrontation på en parkeringsplats 2011 där hon uppmanades att inget säga.

Det är väl tveksamt om Melania Trump satt och tittade på ”60 Minutes”, men hon kan redan det viktiga. Hennes make ska ha varit henne otrogen bara några månader efter att hon fött deras enda barn, Barron, bara cirka ett år efter att de två gifte sig.

Så kanske inte så undra på att denne mycket privata kvinna undvikit sin make på sistone. Under valspurten 2016 ryckte hon dock in till hans försvar i en intervju med samme Anderson Cooper.

Då handlade anklagelserna om olika typer av sexuella övergrepp och över ett dussin kvinnor framträdde.

– Jag tror på min make, jag tror på min make, allt var organiserat av oppositionen, sa Melania då om kvinnornas berättelser.

Donald Trump har legat väldigt lågt på sitt twitterkonto om både Stormy Daniels och Karen McDougal. Antagligen klokt. Stormy Daniels och hennes advokat antyder att de har dokument - kanske SMS, kanske bilder - om det nu skulle behövas.

Michael Wolff skrev i sin bok ”Fire and Fury” att Melania Trump grät tårar av förtvivlan och inte av lycka när Donald Trump vann presidentvalet 2016. Ett liv som presidenthustru med alla den offentlighet det ger, var inte vad hon önskade.

Hon är inte den första presidenthustru som tvingas leva med att maken offentligt anklagas för otrohet och övergrep. Hillary Clinton övergav aldrig Bill Clinton, även om en del menar att hon borde ha gjort det. Hennes egna politiska ambitioner var för stora.

Några sådana har inte Melania. Hennes relation med Donald Trump är heller inte av samma slag som den Bill och Hillary hade, två jämnåriga politiska junkies som träffades redan som unga.

Donald Trump har skrivit historia på många sätt som president. Vem kan utesluta att han blir den första som blir övergiven av sin fru och separerar? Intervjun med ”60 Minutes” lär inte ha minskat sannolikheten för det.

Men Donald Trump kan också få en annan typ av problem. Det pågår nu flera rättsprocesser och stämningar, bland annat från förra Apprentice-deltagaren Summer Zervos som anklagar honom för sexuella övergrepp.

Det var så Bill Clintons problem började, med en stämning från Paula Jones (hon anklagade honom för att ha blottat sig på ett hotellrum). Om Trump skulle bli kallad att vittna så tvingas han tala under ed, något som Bill Clinton ignorerade när han fick frågor om Monica Lewinsky.

Sedan har vi försöken att dölja affären. Det som Michael Cohens 130 000 dollar handlar om.

Han är alltså Trumps advokat - en av många - men hävdar att Trump inte hade något att göra med utbetalningen. Trump själv har inte kommenterat Stormy Daniels historia, men Vita huset har förnekat affären.

Det finns dock juridiska experter som menar att Michael Cohens utbetalning till Stormy Daniels kan betraktas som ett slags finansiellt politiskt bidrag. Syftet var egentligen att hjälpa Trump vinna valet, genom att strypa en pinsam historia.

Men så stora summor som 130 000 dollar får inte delas ut. Fast i det här fallet är det antagligen Michael Cohen snarare än Trump som kan råka illa ut.

Melania Trump
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Anderson Cooper använde en hel del av intervjun med Stormy Daniels och hennes advokat åt just juridiska följder och eventuella kampanjbidragsbrott. Det var garanterat inte det som lockade tv-tittarna.

Frågan är om just någon kan vara överraskad över vad Donald Trump påstås ha gjort med en storbystad blondin under en golfturnering 2006, ett år då väl ingen kunde ha förutspått att han en dag skulle bli president. Aptiten på vackra kvinnor var ju delvis vad han var känd för.

Men det är klart, det blir ändå något annat när historien plötsligt handlar om USA:s president och dennes förflutna. När det handlar om ”Presidenten och porrstjärnan”. 

Många av Trumps kritiker har anklagat honom för att dra presidentämbetet ner i smutsen med sitt agerande. De har fått ett till exempel nu.