Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump kan attackera Iran som sista drag

Med två månader kvar av sin tid som president drar Trump hem trupper från Irak och Afghanistan.
Donald Trump har frågat rådgivare om en attack mot Iran.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

”Vi är inte ute ur skogen än.”

Citatet handlar om Iran.

Och om president Donald Trumps funderingar att gå till angrepp.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Donald Trump har för första gången bekräftat att han lämnar Vita huset den 20 januari 2021 ifall Joe Biden vinner elektorskollegiet. Det är ju skönt att höra.

Men fram till dess så förblir Trump USA:s president med alla de maktbefogenheter som en amerikansk president har. Dit hör rätten att beordra en militär attack.

New York Times uppgav i förra veckan att Trump vid ett möte med sina rådgivare i Ovala rummet undrat om han borde beordra ett militärt angrepp mot Irans kärnenergianläggningar.

Trump hade dagen innan tagit del av en rapport från IAEA att Iran nu har tolv gånger så mycket låganrikat uran som tillåts i den internationella uppgörelse som Trump lämnade 2018.

Med på mötet var bland annat utrikesminister Mike Pompeo och försvarsstabschefen Mark Milley. De avrådde Trump och varnade för att en attack skulle kunna få oanade och allvarliga konsekvenser.

Men som en Trump närstående källa uttrycker det för Washington Posts David Ignatius: ”Vi är inte ute ur skogen än”. Ignatius har bra källor i Pentagon och Vita huset.

Det har märkts under de dagar som gått sedan New York Times först rapporterade om Trumps funderingar. USA skickade exempelvis förra helgen ett antal B-52 bombare från planens normala bas i North Dakota till Mellanöstern.

En amerikansk B-52 under en militärövning.
Foto: JAMAL NASRALLAH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Och enligt källor till Washington Post, förbereder också den amerikanska flottan att skicka en hangarfartygsstyrka till Persiska viken. Källor för Axios uppger samtidigt att den israeliska regeringen beordrat landets militär att förbereda sig inför möjligheten att USA genomför någon typ av militärt anfall innan Trump lämnar Vita huset.

Om Trump skulle beordra en attack så kommer det med största sannolikhet just att genomföras med kryssningsrobotar och flygstyrkor i området. Det lär också handla om mycket specifika mål, främst kärnenergiprogrammet.

Men bombflygplanen och hangarfartygsstyrkan kan lika gärna vara ett sätt för USA att signalera till Iran att inte försöka hitta på något provokativt så här under Trumps sista veckor.

President Donald Trump gick trots allt till val på att avsluta ”oändliga krig” och Pentagon tillkännagav så sent som i förra veckan att USA:s styrkor i Afghanistan ska halveras och att trupp även ska dras tillbaka från Somalia och Irak.

Ett amerikanskt flyg- och missilangrepp mot Irans kärnenergianläggningar skulle, precis som Trump fått höra, riskerar leda till en ny storkonflikt i Mellanöstern, och det finns definitivt ingen amerikansk aptit för det.

Å andra sidan har Trump visat förr att han kan chansa och fatta riskabla beslut. I början av året beordrade han attacken som dödade Irans militära befälhavare Qassem Soleimani. 

Det rådde ingen brist på mörka profetior om vad det beslutet kunde leda till. Än så länge har inte så mycket hänt.

Iran har också tvärtom signalerat till Joe Biden att landet är redo att åter acceptera villkoren i kärnenergiavtalet om USA ansluter sig igen. Utrikesminister Javad Zarif har sagt att det inte ens behövs några nya förhandlingar.

Så det ligger rimligen i Irans intresse att hålla en låg profil och hoppas att de här veckorna som återstår med Donald Trump i Vita huset passerar utan någon större dramatik.

Det finns nog rätt många som känner detsamma.

Trumps utbrott: ”Tala aldrig till mig på det sättet”

På torsdagskvällen svarade presidenten på frågor i Vita huset i samband med en telefonkonferens.