Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump Jr levererade ett effektivt tal

Donald Trump Jr levererade ett effektivt tal på konventet. Foto: J. Scott Applewhite / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiffany Trump tecknade en personlig bild av sin pappa, Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Jr tillsammans med sin syster Ivanka Trump. Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>Tiffany Trump.</p>Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

CLEVELAND. Donald Trump är en sjuhelsikes talare.

Trump Jr alltså.

Sonen levererade i natt det mest effektiva talet hittills på konventet för sin pappa som landets näste president.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var andra dagen av det republikanska konventet. Det var en kväll då i regel tidigare höjdare i det republikanska partiet skulle ha hållit tal på bästa sändningstid.

Säg en George W Bush eller en John McCain. Men ingen av dem är på plats i Cleveland. Många tunga republikaner vill inte kopplas ihop med Trump.

Men Donald Trump behövde inte sörja det denna afton. För i stället fick två av barnen Trump - han har fem stycken - hålla tal vid en tidpunkt då många miljoner antas ha följt konventet, då även de stora kanalerna NBC, ABC och CBS sänder.

Först ut var Tiffany Trump, den yngsta av döttrarna, 23 år gammal. Och hon levererade det hustrun Melania inte gjorde natten innan.

 

LÄS MER: Melania Trumps tal likt Michelle Obamas


Tiffany Trump höll ett tal till sin pappa.Foto: Andrea Renault / POLARIS POLARIS IMAGES

Hon gav lite inblickar i hur personen och pappan Donald är. Och denna gång tämligen garanterat utan att ha klippt från tidigare tal av Michelle Obama.

Som när hon sa:

– Jag tycker alltid om att introducera min pappa för mina vänner - speciellt de som har förutfattade meningar om honom - för de möter en man med naturlig charm och ingen fasad.

– Privat är min far så vänlig, omtänksam, så rolig och verklig. Mina vänner får en glimt av vad han är och allt han betyder för mig - en stark, beskyddande, snäll, omtänksam man som jag är stolt att kalla min pappa.

Det är effektiva rader. Det finns knappt någon amerikan som inte har en åsikt och mening om Donald Trump. Men väldigt få känner honom.

Efter Tiffany var det Donald Jr:s tur. Detta var hans stora afton. Han hade tidigare varit den som formellt meddelade hur många delegater pappa fått från delstaten New York.

– Det är min ära att pusha min pappa över toppen i delegatsammanräkningen i natt med 89 delegater, sa Donald Trump Jr från konventgolvet:

För så var det. Med de 89 så kom Donald Trump över majoriteten av de 1 237 delegater han behövde för att formellt bli det republikanska partiets presidentkandidat.

Donald Trump hörde av sig till konventet via video från New York och sa att detta var ett ögonblick han ”aldrig, aldrig kommer att glömma”.

Och The Donald kunde känna sig mycket nöjd med sin son, som senare på kvällen höll det kanske bästa talet hittills på konventet. Den 38-årige Donald Jr är vice VD i Trump Organization.

Liksom sin syster Tiffany så tecknade han en personlig bild av sin pappa, men han gjorde också sitt bästa för att argumentera för varför pappa skulle bli en utmärkt president.

– Jag vet att vi kommer att få vårt land tillbaka, för jag känner min far. Jag vet att när folk säger att något inte kan göras, så är det en garanti för att han får saker gjorda. jag vet att när någon säger att det är omöjligt, så triggar det igång honom.

 

LÄS MER: Ben Carson om talet: "Är inte hjärnkirurgi"


Precis, sa han, som de sagt att det inte gick att lyckas i fastighetsbranschen på Manhattan, men han gav staden en ny skyline.

Han utmålade också en bild av Donald Trump som en person som slåss för vanligt folk och som umgicks med byggarbetare, i stället för att gömma sig bakom ett stort skrivbord.

– Han spenderade sin karriär med vanliga amerikaner. Han hängde med byggarbetarna och hällde ut betong. Han lyssnade på dem och värderade deras åsikter, lika mycket som killarna från Harvard.

Även han och hans syskon uppfostrades så, sa Donald Jr. Han kände sig lika bekant i en grävskopa som i en personbil.

Det är också i den amerikanska arbetarklassen som Donald Trump har funnit mycket av sitt stöd. Hans egna tal är nästan barnsliga enkla med sina korta meningar och upprepningar, men det är budskap som alla kan förstå. Även om man inte behöver tro dem.

Han avslutade med att räkna upp en rad politiska områden och argument för varför Donald Trump skulle bli den bästa presidenten. Han påminde om Benghazi, han är vän med en av de överlevande, och undrade:

– Vem vill du ska lyfta på luren när det där samtalet kommer klockan tre på natten.

Gårdagens tema var ”Make America Work Again” - Sätt Amerika i arbete igen, men det var inte alls särskilt mycket tal om ekonomi, denna afton. Knappt alls.

Det var desto mer tal om Hillary Clinton. Och ingen var hårdare än guvernör Chris Christie från New Jersey.

Han hoppades bli Trumps vicepresident men blev snuvad på den posten. Han hoppas nog på någon annan post i en Trump-administration.

Säkert är att han fick igång konventdeltagarna i natt. Han är före detta åklagare och byggde upp hela sitt tal som en anklagelseakt mot Hillary Clinton och hennes tid som utrikesminister.

Han listade upp land efter land, Libyen, Syrien, Iran, Kina, Ryssland, Nigeria och räknade upp saker som hänt där under Hillarys tid som utrikesminister och därefter. Sedan undrade han varje gång:

– Skyldig eller inte?

– Skyldig! löd varje gång ropen inne i arenan. Detta var rött kött för dem.

Sista punkt var förstås email-historien och Hillary Clintons användande av en privat server när hon var utrikesminister.

FBI ha beslutat att inte åtala, men riktade ändå hård kritik mot hennes mycket slarviga handhavande av hemligstämplat material.

Det har fått hennes ledning i opinionsmätningarna att krympa ihop. Det kan nog bli än jämnare efter detta konvent, det brukar ge en skjuts för det parti som håller konventet.

Å andra sidan så har Hillary chansen att komma igen veckan efter. Då samlas demokraterna i Philadelphia.

Och skulle Donald Trump förlora i höst, så visade natten i Cleveland att det finns medlemmar i nästa generation Trump som nog har en framtid i politiken om de så önskar.

LÄS MER: Följ republikanernas konvent

 

 

SE HELA TRUMP JR:s TAL HÄR