Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump har just rest en mur mot Europa

Hör Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Trumps beslut att stoppa flyg från Europa till USA.
Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Gränser förstår han sig på, president Donald Trump.

Beslutet att stoppa resor från Europa är sånt hans anhängare gillar.

En mur mot Europa.

Men det ”utländska viruset” är förstås redan på plats i USA.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte ofta Donald Trump hållit tal till nationen från Ovala rummet i Vita huset. De där talen som börjar med orden: ”My fellow Americans”.

Det första höll han i januari i fjol och det handlade om nedstängningen av den federala statsapparaten och behovet att bygga muren mot Mexiko.

Det andra höll han i natt. Tio minuter långt. Och beskedet var dramatiskt. Personer som befunnit sig i 26 europeiska länder - i praktiken Schengenländerna - under de senaste 14 dagarna får inte resa till USA under en 30 dagars period.

Det är ett beslut som politiskt kan gå hem hos många. Presidenten visar onekligen handlingskraft. Han gör något.

Men talet visade också tecken på att detta gått snabbt och lite ogenomtänkt. Trump sa att alla resor stoppas, men det är inte sant. Amerikanska medborgare och även utlänningar med permanenta uppehållstillstånd får resa in.

Värre var att han i talet sa att detta förbud också handlade om varor. Något som skulle ha fått börserna att krascha i dag. Det fick han själv rätta till i en tweet efteråt. Det gäller inte handel, det gäller människor. Ett rejält börsras blev det förstås ändå.

Trump gör också undantag för Storbritannien, trots att britterna också har hundratals smittade. Så helt konsekvent är det inte. Men Trump stödde ju britternas uttåg ur EU, det gränslösa Schengen är inget han gillar.

USA är inte det enda land som börjat införa omfattande reserestriktioner. Trump var också mycket snabb med att införa reseförbud från Kina i januari.

Det var antagligen ett korrekt beslut. Men amerikanska myndigheter har sedan schabblat till tester och inte minst i delstaten Washington har fått ett allvarligt utbrott. USA har över 1 300 fall.

Så smittan finns redan i landet och sprider sig där. Men ja, Europa är i dag betydligt värre drabbat än USA. Frankrike och Spanien har över 2 200 fall. För att inte tala om de 12 000 i Italien. Sett per invånare är Sverige betydligt värre drabbat än USA.

Donald Trump själv har sänt olika budskap. Han liknade i en tweet bara för några dagar sedan viruset vid influensan, och noterade att livet går vidare med influensan trots att tiotusentals amerikaner dör i den. Men coronaviruset är inte influensan, det finns avgörande skillnader.

Resestoppet visar att han i alla fall tar det på allvar nu. Och han formulerar det på ett sätt som många av hans väljare förstår, som ett utländskt hot, ett utländskt virus som han säger.

WHO förklarade i går coronaviruset som en pandemi, det har alltså global och utbredd spridning. Trumps beslut är samtidigt en påminnelse om att det inte finns något globalt svar på denna utmaning. Även länderna i EU agerar på egen hand, med olika beslut om exempelvis skolor ska stängas.

Det är nu ironiskt nog Kina som erbjuder en del hjälp till utlandet, exempelvis erbjudande om respiratorer till Italien. En talesman för Kinas regering hävdade i dag att landet passerat kulmen vad gäller coronautbrottet.

I mer normala tider skulle USA ha tagit en ledarroll, men Donald Trump är inte den ledaren. Han gick till val på ”Amerika först” och det är också så han agerar.

Det är tveksamt om hans många företrädare, som värdesatte alliansen med USA:s europeiska vänner, skulle ha infört ett liknande reseförbud mot Europa så här långt in i virusutbrottet när det redan är utbrett i USA. 

Men för Trump handlar det också att nu agera på ett sätt som inte straffar sig politiskt framöver. Donald Trump kämpar för att bli återvald i höst.

Den troliga utmanaren där blir Joe Biden, 77 år. Men han har en utmanare till. Coronaviruset. Det utländska viruset. En tillfällig mur mot Europa har just rests.

Därför har vissa länder lyckats bättre än andra med att stoppa spridningen.