Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson

Trump har gått om Biden i popularitet

USA:s president Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump är nu mer populär än Biden.
Foto: CHRIS SEWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

Augusti var katastrofal för president Joe Biden.

Sedan har det bara fortsatt utför.

Även Donald Trump är nu mer populär än han.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar förvisso om en mätning, men det säger ändå en del. I den senaste opinionsundersökningen för Harvard-Harris så säger 46 procent att de gillar president Joe Biden. 48 procent säger detsamma om Donald Trump.

Den undersökningen kom bara några dagar efter att franska tidningen Le Monde i en ledarartikel sagt att vad gäller utrikespolitiken så ”skiljer sig Biden-administrationen inte från Trump-administrationen”.

Donald Trump är nu mer populär än Joe Biden enligt en mätning för Harvard-Harris. Och 58 procent av republikanerna skulle rösta på Trump i primärvalen 2024 om han ställer upp där.
Foto: KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK / KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ingen har väl undgått det diplomatiska storgräl som utbrutit kring den nya militärpakten mellan USA, Australien och Storbritannien som ledde till att en stor vapenaffär om ubåtar revs upp med Frankrike.

Fransmännen säger att de ingen förvarning fick från Biden. Ett agerande som onekligen påminner om Trumps.

Frankrike kallade till och med hem sin ambassadör från USA för första gången någonsin. Efter samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron så är ambassadören nu på väg tillbaka, men skadan är skedd.

Vad värre är för Biden, även en del demokrater börjar också likna Biden vid Trump. Men då handlar det om utvecklingen vid gränsen mot Mexiko och behandlingen av de cirka 15 000 haitiska migranter som vill komma in i USA.

Bilder på gränsvakter som till häst jagar migranter har fått enorm uppmärksamhet i USA. En del demokrater - som kongresskvinnan Maxine Waters - beskyller Biden för att i praktiken fortsätta Trumps politik.

Och vi kan lägga till fler bakslag. Som att den myndighet som godkänner bland annat läkemedel, FDA, underkänt Bidens plan att börja ge en tredje vaccindos till amerikanerna. Samtidigt slår pandemin fortsatt mycket hårt.

Joe Biden började tappa i popularitet i augusti när den reträtt Biden beordrat förvandlades till ett fiasko där talibanerna tog kontrollen över Kabul och landet. Det har bara fortsatt neråt sedan dess.

Ett genomsnitt av de senaste mätningarna som realclearpolitics sammanställer visar att bara 46 procent nu anser att Joe Biden sköter sitt jobb, medan 50 procent ger honom tummen ner.

Ja, i den senaste mätningen från Gallup har Biden halkat ner till 43 procent. Enligt Gallup så har bara en president haft en lägre siffra efter åtta månader i Vita huset. Just det, Donald Trump.

Det är inte så problematiskt för Biden att Trump hånar honom och republikanerna tycker han är en usel president. Hans stora huvudvärk är att demokraterna riskerar slita sönder de stora satsningar han hoppas att kongressen ska rösta igenom.

Det var en stor seger för Biden när senaten i augusti röstade igenom ett stort infrastrukturpaket på 1,2 biljoner dollar. Hela 19 republikaner röstade också för, en ovanlig uppgörelse över partigränsen.

Demokraterna har kontrollen även i representanthuset, men där har ingen omröstning ägt rum än. Orsaken är att demokraterna även först vill rösta igenom en ännu större satsning på ofantliga 3,5 biljoner dollar i en välfärdssatsning.

Om inte den går igenom, tänker de inte rösta för infrastrukturpaketet (broar, vägar, den typen av satsningar) heller. Men minst en moderat demokratisk senator, Joe Manchin, har sagt att han inte tänker rösta för de 3,5 biljonerna i senaten och allt riskerar därmed falla ihop som ett korthus.

Det kommer i så fall att stå president Joe Biden mycket dyrt. Och mycket på grund av att demokraterna själva inte kan komma överens.

Det kan tyckas fånigt att redan nu säga att tiden håller på att rinna ut för Biden, han har ju inte ens varit president i ett år. Men motgångarna börjar bli lite för många och nyvalda presidenter har i praktiken första året på sig för stora initiativ.

Redan nästa höst är det kongressval igen och demokraternas majoritet är i dag hårfin. Fortsätter det så här så är sannolikheten hög att republikanerna tar kontrollen i någon av kamrarna - senaten eller representanthuset, eller kanske bägge.

I så fall kommer Biden inte att få mycket gjort under andra hälften av sin presidenttid. Och republikanska väljare tvekar inte om vem de vill ska ställa upp i presidentvalet 2024. 

En mätning publicerades i veckan och en person var i en klass för sig med 58 procent. Donald Trump.