Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Trump har ensam makt över USA:s kärnvapen

Donald Trump har oinskränkt makt över den amerikanska kärnvapenarsenalen. Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Trump har utlovat "eld och raseri av ett slag som världen aldrig skådat". 1945 såg världen bland annat den här atombombem över Nagasaki. Foto: REUTERS

Det tar bara 30 minuter för en nordkoreansk långdistansrobot att nå Los Angeles.

Därför har USA:s president ensam total makt över landets kärnvapen.

För nej, inget kan stoppa Donald Trump om han bestämmer sig för att använda sin egen arsenal.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det heter ofta att USA:s president är världens mäktigaste person. Det handlar bland annat om presidentens oinskränkta makt över landets kärnvapen.

Så har det sett ut sedan det kalla kriget och framväxten av kärnvapenbaserade interkontinentala robotar. Men fienden då hette Sovjetunionen.

Det tar ungefär lika lång tid för sådana missiler att nå USA från den ryska landsmassan som från Nordkorea. Vi talar om cirka en halvtimme.

Så om en attack hade påbörjats så har USA:s president inte många minuter på sig att reagera. Det finns ingen tid att få något godkännande från kongressen, eller någon formell omröstningsprocess med ministrar eller höga militärer.

Beslutet ligger hos USA:s president ensam. Ronald Reagan blev förfärad när han insåg att han i praktiken hade sex minuter på sig att bestämma sig.

 

LÄS MER: Kina tänker stoppa USA om de agerar först 

 

Det amerikanska folket gav i valet 2016 Donald Trump den absoluta makten över kärnvapnen. Hillary Clinton försökte göra det till en valfråga, Trump hade inte temperament nog, påstod hon.

Men nu är vi där. Och skulle Trump bestämma sig för att använda kärnvapen mot Nordkorea så kan ingen legalt stoppa honom. Hans order måste följas.

 

LÄS MER: Stora militära styrkor står stridsklara 

 

Trump sa själv under valkampanjen flera gånger att han kunde tänka sig att använda kärnvapen i en konflikt. Han fick exempelvis frågan en gång av MSNBC:s Chris Matthews om han kunde tänka sig att använda kärnvapen som svar på en attack av IS.

– Om de attackerar oss från IS, skulle inte du slå tillbaka med kärnvapen? sa Trump.

 

LÄS MER: Kim Jong-Un hotar med attack på Guam 

 

Denna absoluta makt över kärnvapnen har väckt oro förr, främst under Richard Nixons tid. Nixons försvarsminister James Schlesinger instruerade krigsledningen i Pentagon att han ville bli vidtalad om presidenten beslutat sig för att gå till angrepp.

Nixon drack en hel del, inte minst under Watergate, och Schlesinger var bekymrad över hans mentala hälsa. Trump är i alla fall helnykterist.

Men Trumps temperament lämnar en del att önska. Detsamma gäller för Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Inte undra på att oron växer i takt med att de två nu tycks trigga varandra och överträffa varandra med hot. Fast de har en annan sak gemensamt också.

Nordkorea har under åren kommit med ett otal verbala utfall som sedan aldrig realiserats. Det är något världen fått vänja sig vid.

Det nya är de hårda orden även från USA:s president. ”Eld och raseri av ett slag som världen aldrig skådat” låter onekligen som kärnvapen.

Men även Donald Trump har en historia av mörka brösttoner, hot och påståenden som sedan aldrig blir allvar. Det var egentligen också budskapet när utrikesminister Rex Tillerson i veckan sa att amerikanerna kan sova gott.

 

LÄS MER: Kim Jong-Uns dröm om kärnvapen 

 

Inte heller Nordkorea verkar ta honom på allvar och kallar Trumps hot för ”en massa nonsens”. Det är dock i sig också illavarslande.

Kim Jong-Un riskerar att missbedöma Trump. Gå ett steg för långt. Exempelvis skicka i väg de där robotarna mot Guam.

Trump har trots allt visat både i Syrien och Afghanistan att han är beredd att på kort varsel använda vapenmakt. Kim Jong-Un gör bäst i att komma ihåg det.

Och Trump vred på fredagen upp temperaturen ytterligare några grader. I sin första tweet för dagen så varnade han Kim Jong-Un för att den militära lösningen är ”laddad och klar”.