Donald Trump bad om ursäkt.Donald Trump bad om ursäkt.
Donald Trump bad om ursäkt.
Paul Ryan är en av partitopparna som kritiserat Trump. Foto: Alan Fram / AP/ TTPaul Ryan är en av partitopparna som kritiserat Trump. Foto: Alan Fram / AP/ TT
Paul Ryan är en av partitopparna som kritiserat Trump. Foto: Alan Fram / AP/ TT
Mats Larsson

Trump har antagligen precis förlorat valet

Publicerad

WASHINGTON DC. Donald Trump ber om ursäkt.

Det visar hur allvarligt Washington Posts avslöjande är.

Han har antagligen precis förlorat valet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ursäkten kom bara några korta ögonblick efter att Washington Post i natt publicerat storyn och videon där Donald Trump uttrycker sig grovt och vulgärt om kvinnor och vad han gillar att göra med dem.

Ett privat ögonblick som han garanterat inte trodde skulle bli publicerat någon gång. En inblick i personen Donald Trump, mannen som hoppas bli USA:s nästa president.

För många av hans anhängare i USA så kommer inte detta att ändra något. De gillar honom ändå. De kommer att rösta på honom likafullt. En del gillar honom antagligen än mer efter detta.

Men de andra. De som vacklar i dag. De som inte bestämt sig om de ska lägga rösten på Hillary Clinton eller Donald Trump.

De amerikanska tv-bolagen var tvungen att utfärda de starkaste varningar innan de spelade filmen med bandupptagningarna i natt. Det blev en nyhet så stor att den på en gång slog ut bevakningen av orkanen Matthew.

Under en lång stund av filmen så syns inte Donald Trump. Vi hör bara hans röst inifrån bussen.

Men så mot slutet stiger han av den. Det ser på sätt och vis ut som om han kliver av en kampanjbuss inför ett valmöte. Mannen som just sagt saker som garanterat får många, många republikanska väljare att rodna djupt.

Trump var som sagt snabb med sin ursäkt. Samtidigt som han - typiskt nog - försökte dra in Bill Clinton i den.

Hillary Clinton väntade förstås heller inte på att reagera. Så här twittrade hon:

”Detta är hemskt. Vi kan inte låta denna man bli president.”

 

 

Det hade möjligen varit en slags förmildrande omständighet om Donald Trump varit ogift och singel när han uttryckte sig som han gjorde.

Men han var nygift. Han gifte sig med Melania Trump i januari 2005. Bandinspelningen gjordes i september. Hur många nygifta män uttrycker sig så här om andra kvinnor?

Visst det finns män som gör det. Men vill amerikanerna att landets president är en av dem?

 

LÄS MER: Donald Trumps grova sexprat avslöjat

 

Det hör förstås till historien att listan av Trumps uttalanden och hisnande saker han sagt redan är mycket lång. Inget av dem har dock hittills på ett avgörande sätt skadat honom.

Detta kan mycket väl vara det stora undantaget. Storyn detonerar bara två dagar före nästa tv-debatt och kommer att dominera den amerikanska nyhetsförmedlingen de kommande dagarna.

Snart har de flesta sett och hört bandet. Lyssnat på mannen som ska debattera på söndag säga saker som amerikanerna aldrig hört en presidentkandidat uttrycka. Ord som måste censureras.

De kvinnliga väljarna har alltid varit Trumps svaga kort. Det var inte precis det här han behövde i valspurten.

Och han inser det själv. Det kan vara över nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik
Till Expressens startsida

Mest läst i dag