Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump grävde sin egen grav redan första dagen

Inför valdagen tyder mycket på att Donald Trump kommer att förlora.Foto: Paul Hennessy / POLARIS POLARIS IMAGES
Han grävde sin egen grav redan den första dagen, skriver Mats Larsson.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

PITTSBURGH. Mycket tyder det sista dygnet före presidentvalet på att Donald Trump kommer att förlora.

Och då är det så här:

Han grävde sin egen grav redan den första dagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var den 16 juni 2015 som Donald Trump tillkännagav från marmorlobbyn i Trump Tower, New York att han skulle ställa upp i presidentvalet och försöka vinna den republikanska nomineringen.

Det blev starten på en valkampanj USA inte sett maken till någonsin. Få politiska experter gav honom någon chans, han överraskade dem alla.

Där i det första talet fanns många budskap som skulle återkomma gång på gång på gång. Ja, muren fanns där från dag ett. Den han lovat bygga.

Och varningarna om de illegala invandrarna. En del av dem våldtäktsmän, varnade Trump.

Invandringen har varit en av valets stora valfrågor. Det är ett budskap som gått hem bland främst vita väljare utanför de stora amerikanska städerna.

Men det är också ett budskap som inte tagits väl emot av landets latino-väljare. Och det riskerar stå Donald Trump dyrt. Det kommer att bli en viktig orsak till varför han förlorar, om han nu gör det.

Republikanerna insåg redan efter valet 2012 att partiet har problem med för svagt stöd bland landets minoriteter, inte minst bland latinos.

De blir fler och fler i USA. Men de röstar inte på republikanerna. Republikanen George W Bush vann 44 procent 2004 av latinorösterna. Mitt Romney fick bara 27 procent.

 

LÄS ÄVEN: Delstaterna som kan ge Trump valsegern

 

Republikanerna skrev en rapport efter valet 2012 och efterlyste just en breddning av väljarstödet. Partiet behövde bli mindre vitt. Bättre på att sträcka ut handen.

Men Donald Trump sträckte inte ut någon hand. Han gav dem en knytnäve i stället. Romneys latinosiffror sågs som katastrofala, Trump ligger än sämre till. I Washington Posts mätning får han bara 19 procent.

I delstater som Nevada så har också rekordmånga latinoväljare registrerat sig för att rösta. De väntas inte lägga rösten på Trump.

Republikanerna har i modernt tid alltid varit de vitas parti. Ronald Reagan vann med 20 procentenheter bland vita amerikaner 1984 och det gav honom en storseger.

Mitt Romney hade samma segermarginal bland vita 2012. Han förlorade.

Det var detta de republikanska författarna insåg när de skrev sin rapport 2012. Någon som tror att Trump läste den? Tänkte väl det.

En annan akilleshäl för honom har varit de kvinnliga väljarna. Han har ett försprång bland manliga väljare, men Hillary har en än större ledning bland de kvinnliga.

Även det problemet fanns med från början. Den första frågan han fick på den första tv-debatten, kom från Fox News Megyn Kelly.

Hon inriktade sig just på Trumps relation med kvinnor.

– Du har kallat kvinnor du inte gillar för ”feta grisar”, ”hundar”, ”slampor”, ”snuskiga djur”...

– Låter det som någon som ett temperament hos en man som vi borde välja till president?

Donald Trump gillade inte den frågan. Inte alls. Men han lyckades aldrig besvara den under de över 17 månader han valkampanjat.

Om han blir det han själv mest avskyr i dag - en förlorare - så fanns bokstöden till hans nederlag där redan från första stund.