Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump gjorde det Bush och Obama inte vågade

Dödades vid flygplats i Bagdad.
I en raketattack dödade USA toppgeneralen Qasem Soleimani. Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump hade onekligen sagt att något var på gång.

Men Iran hade säkerligen inte väntat sig detta.

Trump har just trappat upp konflikten med Iran på ett sätt som varken Barack Obama eller George W Bush vågade göra.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Qasem Soleimani har varit en av USA:s främsta ärkefiender i över 20 år, befälhavare för elitstyrkan Quds, på många sätt Irans näst mäktigaste person under ayatollah Ali Khamenei.

Så hans död i Bagdad är en mycket stor nyhet. Just ingen hade väntat sig detta när president Donald Trump strax före nyår twittrade att Iran skulle betala ett högt pris, och att detta inte var en varning, utan ett hot.

Ayatollah Khamenei valde att håna den amerikanska presidenten i ett svar i en tweet:

– Det finns inget du kan göra!

Men det fanns det tydligen. Det är oklart om Trump redan före nyår hade information om var Qasem Soleimani befann sig och om han redan då bestämt sig för en attack, eller om det beslutet fattades senare.

Det är Trump vi talar om så sannolikheten är hög att detta inte var så värst genomtänkt. Men Trump har just genomfört något som både företrädarna Obama och Bush undvek. De fruktade den upptrappning som riskerade komma om USA dödade Soleimani.

Nu har Trump på några månader inte bara dödat IS-ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Han har även röjt undan Qasem Soleimani. Trump räknar garanterat med att detta ska hjälpa honom vid presidentvalet i november.

USA och Iran har varit bittra fiender ända sedan den iranska revolutionen 1979. Det har dock funnits perioder av viss avspänning som sedan avlösts av nya konflikter.

Och sedan president Trump våren 2018 lämnade kärnenergiavtalet som slöts med Iran så har relationerna definitivt försämrats. Det är också precis vad den amerikanska presidenten vill.

Han har infört det han kallar ”maximalt tryck” mot Iran, inte minst på det ekonomiska området med hårdare sanktioner. Priset för Iran har varit högt. Landets oljeexport har minskat från 2,5 miljoner fat olja per dag 2017 till mindre än en halv miljon i dag. Valutan har kollapsat, protester har brutit ut i flera iranska städer.

Men samtidigt har Iran trappat upp sina egna provokationer. Det är inte bara USA som anklagar Iran för att ligga bakom attackerna mot flera oljefartyg i Omanbukten i somras eller robot- och drönarattacken mot Saudiarabien i september.

Ja, Iran sköt till och med ner en amerikansk drönare i juni utan att det ledde till någon militär reaktion från USA:s sida. Trump ställde i sista stund in det planerade svarsanfallet.

Iran har onekligen kunnat dra slutsatsen att Trump mest bara är tomma ord, att han inte har ryggrad nog att trappa upp konflikten och riskera att bli indragen i ännu en stor Mellanöstern-konflikt.

Så var läget när den senaste krisen bröt ut. En Iran-backad irakisk shiamilis genomförde den 27 december en raketattack mot en irakisk militärbas utanför Kirkuk. En amerikansk kontraktsarbetare dödades och fyra amerikanska soldater sårades.

USA svarade med att angripa fem baser som tillhör Kataib Hizbullah-milisen. Minst 25 personer dödades.

Den attacken ledde till protester i Bagdad och pro-iranska demonstranter belägrade under några dagar den amerikanska ambassaden i Bagdad och tog sig till och med in på ambassadområdet.

Det var dessa protester som Trump twittrade om där han höll Iran ansvarigt och försäkrade att Iran skulle betala ett högt pris. Tre dagar in på det nya året så kom attacken mot Soleimanis bilkortege.

Han hade precis plockats upp på Bagdads flygplats med bilar som körde ända fram till hans flygplan. Det är inget underligt med att han befann sig i Irak. Soleimani har lett Irans militära aktioner i både Syrien och Irak.

Detta är en så allvarligt upptrappning att Iran rimligen måste reagera och svara. USA har redan uppmanat alla amerikanska medborgare i Irak att lämna landet.  

Ett storkrig ligger inte Irans intresse. Vi talar snarare om begränsade attacker som kan äga rum snart sagt var som helst. Eller som Soleimani själv sa i ett tal, adresserat till USA och Donald Trump.

– Vi är nära er, på platser när ni inte ens kan föreställa er. Vi är redo.

Det lär inte hända i dag. Eller i morgon. Men någon gång kommer det iranska svaret. Och det lär bli blodigt.

 Det här var Qassem Soleimani

Irans starkaste militärman död i drönartattack i Bagdad.