Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump gillar Sverige som skräckexempel

USA:s president kritiserar Sveriges coronastrategi.
Donald Trump vid nattens coronabriefing.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Stefan Löfven.Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump gör gärna jämförelser som ska få honom att se bra ut, hittar andra att skylla på i coronakrisen.

Så i natt använde han Sverige som avskräckande exempel.

Det håller inte riktigt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så nämnde alltså den amerikanske presidenten Sverige igen. Vi börjar vänja oss vid det vid det här läget.

Oftast har det dock handlat om den höga invandringen till Sverige. Donald Trump har gång på gång använt oss som skräckexempel.

Så med Trumps mått mätt var nattens omnämnande av Sverige ganska så tamt. USA har infört hårdare coronarestriktioner än Sverige.

På sätt och vis lever vi det liv som Trump själv hoppades att amerikanerna skulle kunna återgå till vid påsk. Han fantiserade om det för någon vecka sedan, innan han ändrade sig, innan hans epidemiologer och andra experter gjorde klart vad det skulle innebära.

Så Trump sa i natt att så gott som alla länder gör samma sak som USA. Det är sant. Det var där han lyfte fram Sverige som ett undantag. Också sant.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt, sa Trump bland annat.

- Om vi inte gjort det (social distansering, red anm) hade hundratusentals fler människor dött, sa han också.

Den som hör det och inte vet något annat kan ju få uppfattningen att läget i Sverige är katastrofalt mycket värre än i USA. Att det är här armén kallats in för att frakta likkistor.

Så är det inte. Ja, Sverige har för tillfället ett högre dödstal än USA om vi justerar för befolkningen. Amerikanerna är cirka 33 gånger fler än vi.

Sverige har 591 döda. Det skulle motsvara 19 503 döda i USA. Den verkliga siffran är 12 857.

Men takten stiger oroväckande i USA. I går inrapporterades den högsta dödssiffran globalt under en dag, 1 736.

USA har också fler rapporterade fall av smitta än Sverige, även när vi justerar för befolkning. Sverige har 7 693 fall. Det skulle motsvara över 253 000 fall i USA, men den verkliga siffran är 400 540.

Men Donald Trump lägger gång på gång upp andra riktmärken som ska få hans egna insatser att se bra ut. Insatser som har mött stor kritik i USA.

Han citerar exempelvis gärna en rapport som säger att upp till 2,2 miljoner amerikaner riskerade dö om inga åtgärder gjorts. Sett ur den synvinkeln kan ju en dödssiffra på några 100 000 se ut som en framgång.

Det är för tidigt att säga något om hur detta kommer att sluta. Både för USA och för Sverige. Trump har helt rätt i att Sverige valt en tämligen egen väg i coronakrisen.

Det är ett stort experiment som forskare världen runt antagligen är tacksamma för. De har något de i efterhand kan jämföra och analysera. Vilken metod var bäst?

Säkert är dock USA har enorma utmaningar och är det land som har klart mest rapporterade fall. USA kommer snart också ha flest dödsfall i världen.

Det finns redan omfattande dokumentation om hur Donald Trump i början ignorerade varningssignalerna och tonade ner hotet från viruset. Det var ju inte värre än influensan, skulle försvinna magiskt till våren.

En sådan här nationell kris ger en amerikansk president chansen att växa. President Trump har inte gjort det hittills, trots dagliga presskonferenser med nationell publik.

Ja, han använder dem för att betona allvaret, för att varna för hur höga dödssiffrorna kan bli. Men han använder dem också för att skryta med hur många följare han nu har på Facebook och hur fantastiska tittarsiffrorna är.

Angreppet på Sverige fick inte så stor uppmärksamhet i USA i natt, det fick däremot hans hot att dra in det amerikanska finansiella stödet till världshälsoorganisation WHO.

Det finns skäl att kritisera WHO, som organisationens krypande inför Kina. Men det är inte sant att WHO - som Trump påstod - i början ignorerade allvaret och hotet från coronaviruset.

Det var han själv som missade det. Men han behöver något att skylla på. Så Sverige blir ett skräckexempel och WHO skuldbeläggs.

Själv ger han sig 10 av 10 i betyg.

”Jämfört med New York så fungerar det bra i Sverige”.