Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump förstorar upp framgångar och skyller motgångar på andra

USA stryper stödet till WHO.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Ta all ära för framgångarna, skyll motgångarna på någon annan.

Det har varit Donald Trumps livsfilosofi.

Han hoppas att det ska fungera även i coronakrisen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ju inget unikt för Donald Trump egentligen. Amerikanerna säger att ”Succé har många fäder, misslyckandet är föräldralös”.

Donald Trump har under hela sin karriär varit en mästare på att sälja in sitt eget namn, sin påstådda storhet och framgångar.

Nu står han inför sin största utmaning hittills som president, ett coronavirus som sveper fram över USA och förvandlat landet till epicentrum för smittan. Han inser förstås att hans omval står på spel.

Så han gör det han alltid gjort. Förstorar upp framgångarna och tar äran åt sig för dem, förminskar motgångarna eller skyller dem på någon annan.

De senaste dagarna har bjudit på ett par tydliga exempel på det. Som de här med Donald Trumps signatur på checkerna som ska börja sändas ut till amerikanska hushåll.

Donald Trump med sin karakteristiska namnteckning. Den kommer att finnas på de checker som sänds ut till alla amerikanska hushåll.Foto: JOYCE BOGHOSIAN / THE WHITE HOUSE / POLARIS POLARIS IMAGES

Det är inte första gången som detta händer. Det skedde exempelvis även under George W Bush. Men ingen amerikansk president har satt sin egen signatur på checken som sänds ut.

Förrän nu. Det var Donald Trumps egen idé. Han fick sin vilja fram. Även om det strider mot praxis i det formellt opolitiska amerikanska skatteverket, IRS.

Det var inte ens Donald Trumps initiativ att amerikanerna - som en del av det enorma stimulanspaketet - skulle få varsina checker på 1 200 dollar (cirka 12 000 kronor). Men han anammade det..

Det var sedan de bägge kamrarna i kongressen som röstade igenom beslutet. Donald Trump skrev på uppgörelsen.

Men som den marknadsförare Trump är så insåg han värdet av att ett stort antal amerikaner nu kommer att få se hans karakteristiska namnteckning på checken.

Som en gåva från presidenten, trots att det inte är det. Men han hoppas att väljarna ska komma ihåg namnteckningen när det går och röstar i höst.

Han hoppas också att väljarna ska köpa hans version av varför coronaviruset fått sådant fäste i USA. För det är inte hans fel. I hans ögon.

I stället lägger han nu skulden på bland annat Världshälsoorganisationen WHO. Och som straff drar USA in sitt stora bistånd till organisationen.

USA står för ungefär drygt 20 procent av WHO:s budget, så det är en rejäl örfil till WHO mitt under pågående pandemi.

En del av Trumps kritik är onekligen befogad. Som WHO:s krypande inför Kina när det gäller Taiwan. Även WHO hade antagligen kunna reagerat tidigare.

Men WHO varnade i sanningens namn redan den 30 januari att coronaviruset var ”ett nödläge av internationell angelägenhet”.

Och Donald Trump själv hade bara några dagar tidigare hyllat Kinas agerande mot coronaviruset i en tweet. Men det påminner han förstås inte om längre.

Så hur har allt detta fungerat hittills? I sanningens namn inget vidare.

Det normala vid en sådan här nationell kris vore att den sittande presidenten skulle öka i popularitet och det rätt rejält. Det är ett mönster vi sett gång på gång i historien.

Sant är att president Trump steg i förtroende när han vid mitten av mars slutligen tog coronahotet på allvar och började hålla sina dagliga briefingar. I slutet av mars gav hela 60 procent honom tummen upp för hur han skötte coronaviruset.

Men den glädjen blev kortvarig för Trump. Kurvorna har vänt neråt igen. I dag säger i stället i snitt 50,6 att de inte gillar hur han skött krisen, mot 47,3 som ger honom godkänt.

Än fler - 51,4 procent i det genomsnitt av de senaste mätningarna som Realclearpolitics sammanställer - ger honom underkänt som president. 45,3 gillar hur han sköter jobbet.

Det är ungefär där Trump legat för det mesta under sin tid som president. Det förunderliga är egentligen att coronakrisen inte ändrat på det mer.

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Hemliga vapnet i kampen mot corona: kvinnliga ledare 

USA:s president om beskedet för en månad sedan.
Se när Tegnell ställs till svars i CNN och BBC.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.