Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Larsson

Trump försöker få mer pengar till muren

Nödläget är Donald Trumps sätt att försöka få mer pengar till sitt bygge. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump tänker förklara ett nationellt nödläge vid gränsen mot Mexiko.

Det är hans sätt att försöka få mer pengar till sitt bygge.

För han vill ha mer än kongressen erbjuder.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Republikanerna och demokraterna i kongressen har denna vecka visat att de fortfarande kan kompromissa med varandra. I natt röstade både senaten och representanthuset  igenom en uppgörelse som ska förhindra att den amerikanska statsapparaten stänger ännu en gång.

Men för att allt ska var godkänt så måste även president Donald Trump skriva på uppgörelsen. Deadlinen går ut vid midnatt mot lördag.

Trump har försiktigt signalerat att han nog gör det. Det var han som främst fick skulden för den rekordlånga nedstängningen som vi såg i slutet av december och januari.

Men presidenten är inte nöjd. Han hade begärt 5,7 miljarder dollar för att kunna bygga ut skyddsbarriären vid gränsen med cirka 37 mil.

Så mycket vill inte kongressen ge honom. Uppgörelsen skjuter bara till cirka en fjärdedel, 1,38 miljarder dollar. Det räcker för cirka nio mil stängsel.

Konservativa kritiserar uppgörelsen

Flera konservativa kommentatorer som Fox News Sean Hannity har kritiserat uppgörelsen och kallat den för ”skräp”. Och Hannity är någon som Trump tittar på och lyssnar till.

Men enligt Mitch McConnell, senatens majoritetsledare, så har Trump ändå bestämt sig för att skriva på, även om han själv inte gillar uppgörelsen. Men han tänker inte nöja sig med det.

Del av den nuvarande barriären mellan USA och Mexiko. Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump har tidigare sagt att han kan komma att förklara ett nationellt nödläge över det han kallar en kris med illegal invandring över gränsen. Fler personer tog sin över gränsen 2018 jämfört med 2017, men siffrorna är betydligt lägre än vad de var för 20 år sedan.

Det är oklart vad ett sådant nödläge skulle innebära i praktiken. Trump kommer med största sannolikhet att använda det som ett skäl för att med sin exekutiva presidentmakt försöka tillskjuta mer pengar till muren. Han kan också försöka sätta in militären i bygget.

Nödläget kommer säkerligen prövas

Men detta kommer säkerligen att prövas i domstolar.  Och kongressen kommer inte att gilla att presidenten försöker spendera stora summor på egen hand. 

Även tunga republikaner har därför varnat Trump och rått honom att inte förklara en nödsituation. Detta är ju trots allt inget exceptionellt läge som efter orkanen Katrina och översvämningen av New Orleans 2005.

Men muren är och förblir Trumps hjärtefråga. Han har inte en majoritet av amerikanerna med sig, men hans egna väljare gillar garanterat att han står på sig.

Han lägger också basen för den valkampanj som i praktiken snart är i gång inför 2020. Han lovade att bygga muren 2016, han inser att han aldrig får den byggd till nästa val, men han behöver visa att han gjort allt han kunnat och i alla fall fått i gång en utökning av de redan existerande hindren.

Sedan kan han skylla på demokraterna i kongressen och uppmana amerikanerna att rösta bort dem 2020. Det står redan ”Slutför muren” i stället för ”Bygg muren” på hans affischer.