Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Larsson

Trump får kaoset i London att växa

Det är ingen bra tid för besök i Storbritannien, skriver Expressens Mats Larsson. Foto: JOHN THYS / AP TT NYHETSBYRÅN
Mats LarssonFoto: Expressen

BUDAPEST

Som om det inte vore kaotiskt nog i London och politiken.

Men nu ska det röras om mer i grytan.

President Donald Trump kom på besök i dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det fanns en tid då amerikanska presidenter anlände till London som uppskattade vänner och allierade. Det gäller inte riktigt längre.

Londons borgmästare - Sadiq Khan - uttryckte det hårdast. I en artikel i söndagstidningen Observer liknande Labour-politikern den amerikanske presidentens språkbruk med fascisternas på 1900-talet.

Det är alltså om USA:s 45:e president han talar, ledaren för landet som Storbritannien sedan andra världskriget haft en speciell relation till. Frågan är hur mycket som återstår av den.

Trump svarade Sadiq Khan strax innan han landade i morse på twitter och hade förstås inga snälla ord att säga tillbaka. ”en förlorare som borde fokusera på brottsligheten i London och inte på mig”, tyckte Trump bland annat.

Men det är inte bara Londons borgmästare som är kritisk mot besöket. I morgon väntas också stora protestdemonstrationer i London mot Trump. Och Baby Blimp - den stora uppblåsbara bebisversionen av Trump - ska ut och flyga igen.

Den användes första gången när Trump besökte London i juli i fjol. Men detta är ett finare besök, ett officiellt statsbesök där drottning Elizabeth II står som värd. Det varar i tre dagar och Trump ska även besöka Irland och Frankrike innan han återvänder hem.

Inbjudan kom redan när premiärminister Theresa May besökte Washington kort efter att Trump svurits in som president 2017. May hoppades på varma relationer med USA:s nye president.

Ingen väl tidpunkt för besök

Så har det inte riktigt blivit. Trump har flera gånger förnedrat May och nu är hon på väg ut. Detta är hennes sista vecka på jobbet. Hon avgår som premiärminister på fredag, men stannar kvar på posten fram till dess att en ny partiledare för det konservativa partiet kan utses.

Så detta är egentligen inte någon väl vald tidpunkt att besöka London på. Det finns liksom ingen för Trump riktigt att förhandla med eller skriva avtal med. 

Det är också ett känsligt diplomatiskt läge, något som vilken annan amerikansk president som helst skulle förstå. Genom att exempelvis inte lägga sig i vilken som borde ta över som ny konservativ partiledare.

Donald Trump har gjort precis tvärtom. I ett par intervjuer har han uttryckt sin beundran för den förre utrikesministern Boris Johnson, en av favoriterna att vinna valet som ny partiledare och premiärminister. Frågan är dock om lovord från Trump kommer att gynna Johnson.

Den amerikanske presidenten har också öst beröm över Nigel Farage, ledaren för det nystartade Brexit-partiet som blev det största brittiska parti i det just avslutade EU-valet. De två känner varandra sedan tidigare, och den som berömmer Trump - något som både Farage och Johnson gjort - kan räkna med hans offentliga uppskattning.

Trump har också rått britterna att låta Farage förhandla med EU och tycker - precis som Boris Johnson - att det kan vara lika bra för Storbritannien att lämna EU utan något avtal. Trump har redan från början stött Brexit, allt som underminerar EU passar honom efter USA blir så mycket starkare om USA kan förhandla med enskilda europeiska nationer i stället för med Bryssel.

Det blir statsbankett i kväll redan i Buckingham Palace, men flera tunga brittiska politiska ledare har valt avstå. Londons borgmästare kommer förstås inte och det gör heller inte Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Så mycket konkreta resultat lär inte detta statsbesök leda till, men det lär inte störa Trump. Detta är några dagar som kommer att bjuda på mycken pompa och ståt, med fantastiska bildmöjligheter tillsammans med den brittiska kungafamiljen.

Det kommer att räcka gott åt USA:s 45:e president. Om det är något han gillar så är det parader och chansen för honom att glänsa. Britterna är duktiga på sänt.